Home Energiebesparing

Energiebesparing

Energie besparen is niet alleen goed voor het klimaat, maar je bespaart ook geld. Wanneer we meer energie besparen, hoeven we minder energie op te wekken in Haaksbergen. Je kan energie besparen door te zorgen dat warmte of kou niet uit je huis verdwijnen door je huis te isoleren. Je kan zuiniger douchen met een waterbesparende douchekop of door zuinige lampen aan te schaffen. Of zet de thermostaat in huis wat lager. 

Radiatorfolie
Snel naar:

Bespaartips

Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar bijna 3.000 kilowattuur (kWh) stroom. Als de stroom  22 eurocent per kWh kost, dan zorgt dat voor een rekening van meer dan €600 per jaar. Door zuinig om te gaan met energie, kan je geld besparen. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij om op stroom te besparen.

 

  • Gebruik een doorstroomboiler
  • Stel de vloerverwarming in
  • Gebruik zuinige elektrische apparaten
  • Denk goed na over wanneer en waar je verwarmt
  • Was op lagere temperatuur (bespaar €17 per jaar)
  • Vervang op tijd het apparaat waarmee je de lucht in huis ververst (bespaar tot €63 per jaar)
  • Zorg voor genoeg frisse lucht (gebruik ventilatieroosters) 

Meer weten over hoe je zuiniger met energie om kunt gaan in huis? Download hier de Brochure Altijd Goed-Haaksbergen.

Hulp van een energiecoach

De gemeente Haaksbergen heeft een groep inwoners opgeleid tot energiecoaches. Ze helpen je om minder energie te gebruiken. Deze energiecoaches kunnen bij je thuis komen en zetten op een rij wat je kan doen. De energiecoaches zijn gericht op mensen in koopwoningen. Zij kunnen je vertellen hoe je energie bespaart door het verbeteren van de isolatie, het plaatsen van zonnepanelen, het vervangen van je cv-ketel met een warmtepomp en hoe je je woning het beste kan ventileren.

Maak hier een afspraak met een energiecoach.

Moet ik betalen voor een energiecoach?

Nee, het advies van een energiecoach is gratis voor de inwoners van de gemeente Haaksbergen. Je kan hier een afspraak maken met een energiecoach

Wie zijn de energiecoaches?

De energiecoaches zijn inwoners van de gemeente Haaksbergen en hebben zich vrijwillig aangemeld als energiecoach. Ze zijn opgeleid door de gemeente Haaksbergen. Dit kan bijvoorbeeld iemand uit je straat zijn of iemand die je wel eens tegenkomt in het dorp.

Energiebespaaracties

Op dit moment lopen er geen geld-terug-acties voor energiebesparing vanuit de gemeente en de Rijksoverheid. Het is wel mogelijk om via de Rijksoverheid subsidies aan te vragen om je huis energiezuiniger te maken. Een overzicht van subsidies en leningen vind je hier. 

Huurders

Wanneer je in een huurhuis woont, is de verhuurder verantwoordelijk voor de grote maatregelen om het huis energiezuiniger te maken. Als je wilt weten wat de verhuurder hieraan gaat doen, neem dan contact op met de woningcorporatie Domijn of je particuliere verhuurder. Bovenaan deze pagina staat een overzicht met energiebespaartips die je kunnen helpen bij het verminderen van je stroomverbruik.

Ventilatie

Ventileren van het huis is belangrijk voor de gezondheid. Als er niet steeds voldoende frisse lucht in huis komt, kan je last krijgen van je ademhaling, je keel of longen. Maar je kan ook hoofdpijn of gevoelige ogen/neus/keel krijgen of last krijgen van misselijkheid. Een huis waar steeds niet genoeg frisse lucht is, kan ook schimmel op muren en plafonds krijgen.

In de meeste huizen is niet genoeg ventilatie. Ventileren gebeurt dag en nacht en is dus niet hetzelfde als het huis luchten door een raam open te zetten. Wil je weten hoe je de ventilatie in je huis kan verbeteren? Klik dan op onderstaande knop.

Isoleren

Isolatie van de woning zorgt voor minder verlies van warmte in de winter en houd het huis in de zomer koeler. Een geïsoleerde woning is comfortabeler en gezonder én het zorgt voor een lagere energierekening. Je kan je huis op verschillende manieren isoleren. Als je je huis isoleert, kan je subsidie aanvragen. Je vindt hier meer informatie over subsidies. Heb je een monumentaal pand? Dan moet je weer met andere zaken rekening houden. Hier vertellen we je er meer over. Wil je meer weten op welke manieren je je huis kan isoleren? Klik hieronder op de knop om meer informatie te lezen over isolatie.

Energielabel

Ben je van plan om binnenkort je huis te verkopen of te verhuren? Dan is het verplicht om een energielabel voor je woning te hebben. Hiermee kunnen kopers of huurders zien hoe energiezuinig een woning is. Hoe zuiniger een woning is, hoe lager de energierekening. Dit is te zien in het Energielabel; dat is een soort keurmerk. De labels lopen van A++++ (zeer energiezuinig) tot G (zeer onzuinig). Welk Energielabel een huis heeft, wordt ook bepaald door de isolatie, ventilatie, zonnepanelen en de manier van verwarmen. Indien je bij verkoop of verhuur geen energielabel hebt, kan je een boete krijgen.

Wat is mijn energielabel?

Heb jijzelf, of de vorige bewoner van je huis, ooit een energielabel aangevraagd? Dan kan je jouw energielabel makkelijk vinden via deze website. Indien je nog geen energielabel hebt, kan je deze aanvragen. Dit kan door deze stappen te volgen. Wanneer je een label hebt aangevraagd, is deze 10 jaar geldig. 

Thuis energie opwekken

Het doel is om in 2050 alle stroom duurzaam op te wekken. Duurzaam opwekken betekent dat de manier waarop stroom opgewekt geen CO2 uit mag stoten. Denk hierbij aan stroom opwekken met de zon of met wind. Je kan thuis je eigen groene energie opwekken. Hiermee help je niet alleen het klimaat, maar bespaar je zelf ook kosten. Zelf energie opwekken kan bijvoorbeeld met zonnepanelen of een zonneboiler. Klik op onderstaande knop om meer te weten te komen over zelf energie opwekken.