Home Monumenten verduurzamen

Monumenten verduurzamen

Wil je een monument verduurzamen? Dat kan! Het is vaak lastiger dan het verduurzamen van een ‘normaal’ pand, maar er zijn veel opties voor het verduurzamen van je monumentale pand. Hier lees je meer over de opties en verwijzen we je naar pagina’s waar je alle informatie kan vinden. 

Isoleren

Ben je eigenaar van een monumentaal pand, dan kan isolatie een groot verschil maken. Zo hebben de meeste monumentale panden geen vloerisolatie en is het vaak lastig om het enkele glas te vervangen. Op de website van De Groene Menukaart vind je de beschikbare opties om je monumentale of historische pand te isoleren. Ook vind je informatie op de website van de Rijksoverheid. Want de verschillende manieren van isolatie die voor ‘gewone’ huizen mogelijk zijn, gelden niet allemaal voor monumentale woningen.

De Groene Menukaart

Om eigenaren van monumentale panden te helpen bij het verduurzamen, is De Groene Menukaart ontwikkeld. Op deze website vind je informatie over de verschillende opties voor onder andere woonhuizen, kerken en boerderijen. Per type pand wordt informatie gegeven over isolatie, ventilatie, elektriciteit, water en het type verwarming. Neem dus snel een kijkje!

Financiering

Er zijn verschillende opties voor ondersteuning bij het financieren van maatregelen. Hieronder wordt de Duurzame Monumentne-Lening van het Restauratiefonds kort toegelicht. Op de website van De Groene Menukaart vind je een uitgebreid overzicht van alle subsidies voor monumenten. 

Duurzame Monumenten-Lening

Deze lening is af te sluiten tegen een lage rente. Deze lening is alleen te krijgen door een eigenaar van een rijksmonument die het pand wil verduurzamen. Hoeveel geld je kan lenen, hangt af van de investering die je wilt doen. Het minimale bedrag dat je moet lenen is €2.500 en het maximale bedrag is €100.000. De lening kan alleen worden aangevraagd voor energiebesparende maatregelen. Voor algemene renovaties aan het pand kan geen geld worden geleend via deze lening. Hiervoor moet je op zoek gaan naar een andere lening. Ga voor meer informatie over de Duurzame Monumenten-Lening naar de website van het Restauratiefonds. Op de website van het Restauratiefonds vind je ook meer leningen voor het in stand houden van je monument.

Algemene subsidies

Op de pagina over subsidies en leningen vind je meer opties voor het financieren van energiebesparende maatregelen. Deze zijn vaak ook te gebruiken voor monumenten. De website van De Groene Menukaart geeft een duidelijk overzicht van álle subsidies die je kan aanvragen als eigenaar van een monument.