Duurzame mobiliteit

Elektrisch vervoer

We willen allemaal snel overal naar toe kunnen en dat heeft gevolgen. Het goederen- en personenvervoer in Nederland zorgen samen voor 24% van de uitstoot van CO2. En dan zijn de internationale scheepvaart en luchtvaart nog niet meegerekend. Daarnaast veroorzaakt het vervoer veel uitstoot van fijnstof en is er overlast door geluid en stank. Al die auto’s nemen veel ruimte in beslag op wegen en parkeerplaatsen. Doordat er steeds meer auto’s rijden staan we ook steeds vaker stil. De wegen in Nederland slibben dicht en de files worden alleen maar langer. We gaan ons dus minder, schoner en duurzamer verplaatsen.

Minder, schoner, duurzamer

We zullen ons in de toekomst minder, schoner en duurzamer moeten gaan verplaatsen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer thuis gaan werken, vaker de fiets pakken of kiezen voor een duurzamere vorm van vervoer. Fietsen in plaats van lopen, een elektrische auto kopen of gebruikmaken van een elektrische scooter. Op dit moment zijn er nog niet veel mogelijkheden in onze gemeente om hier gebruik van te maken: maar we werken aan de toekomst. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, ook wij als gemeente. We zullen bijvoorbeeld ons eigen wagenpark duurzaam moeten maken. En we zullen een plan maken om meer laadpalen in onze gemeente te plaatsen. Daarover leest u hieronder meer.

Auto delen

Kunt u echt niet zonder auto? Kies dan voor een milieuvriendelijker alternatief en maak gebruik van een deelauto via Greenwheels , Snappcar of MyWheels. Met een abonnement kunt u een auto reserveren.

Slim reizen, ook voor bedrijven

Reizen met het openbaar vervoer is beter voor het milieu dan reizen met de auto. Door te kiezen voor slimme combinaties van vervoersmiddelen kunt u snel en comfortabel reizen. Twente Mobiel helpt werkgevers bij hun mobiliteitsbeleid om te werken aan minder auto’s in de spits en het verminderen van CO2. Ze geven werkgevers deskundig advies en ondersteunen bij acties en projecten. De reisplanner voor het openbaar vervoer vindt u op www.9292.nl

Lopen en fietsen

Er is er alle reden om (meer) te lopen of te fietsen. Daardoor werkt u tegelijkertijd aan het milieu én aan uw gezondheid. Reizen met een combinatie van trein en ov-fiets is bovendien vaak goedkoper én sneller dan met de auto.
 

Elektrische auto’s en laadpalen

Elektrisch vervoer is een duurzame manier van vervoer: het is schoner, stiller en zuiniger dan traditioneel rijden. De gemeente Haaksbergen gaat bij vervanging van haar auto’s kiezen voor de elektrische variant. Ook kiezen steeds meer bedrijven en particulieren voor een elektrische auto. De gemeente stimuleert het  gebruik van elektrische auto’s. We gaan aan de slag met het uitbreiden van het aantal laadpalen en laadpunten in Haaksbergen. Iedereen kan een verzoek indienen voor een openbaar laadpunt in de buurt van de woning. De aanvraag moet voldoen aan een aantal regels. Het moet bijvoorbeeld gaan om een openbare parkeergelegenheid en de laadpaal is voor openbaar gebruik.  Op www.oplaadpalen.nl vindt u een overzicht van laadpunten in de gemeente Haaksbergen.

Facebook Instagram Twitter Linkedin
Logo Ster in Samen Duurzaam