Home Ontspullen

Ontspullen

Het is heel duurzaam om minder spullen te hebben. Dat noemen we ontspullen. Wie minder spullen nodig heeft, hoeft ook minder te kopen. En als meer mensen steeds minder nodig hebben, hoeven we dus ook minder spullen te maken. En dat scheelt grondstoffen en energie om spullen te maken. Spullen die niet meer worden gebruikt, kan je naar een kringloopwinkel brengen, of als cadeautje weggeven, zodat je spullen een tweede leven krijgen. Mocht je iets nieuws nodig hebben, kijk dan zelf ook eerst bij een kringloopwinkel of bij mensen in je omgeving.

In Haaksbergen zijn er verschillende tweedehands- en kringloopwinkels.

Naast tweedehandswinkels kun je je spullen een tweede leven geven door ze te verkopen op rommelmarkten. Er zijn twee rommelmarkten in Haaksbergen:

minimalistisch
 • Rommelmarkt Hoeve Vooruit­
  Iedere laatste zaterdag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur zamelt Hoeve Vooruit goederen in voor de rommelmarkt bij Gemeenschapshuis ’t Meuken. U kunt eventueel spullen aan huis op laten halen. Bel hiervoor 074 – 357 55 37. Ook kleding, schoenen en oud ijzer kunt u hier naartoe brengen. De opbrengst komt ten goede aan de jeugd van Hoeve Vooruit.
 • Rommelmarkt Protestantse Kerk Haaksbergen­
  Iedere eerste zaterdag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur zamelt de Protestantse Kerk Haaksbergen – Buurse goederen in voor de rommelmarkt bij de loods aan de Morssinkhofweg 30a. De opbrengst gaat naar een goed doel. Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Stuur een mail naar rommelmarkt.haaksbergen@gmail.com.

Tips om afval te voorkomen

 • Koop zoveel mogelijk producten zonder verpakking. Ga bijvoorbeeld naar de markt voor groente en fruit en neem je eigen bakje mee voor vlees of vis.
 • Repareer gebruikte spullen en kleding. Vaak zit er met een kleine aanpassing nog nieuw leven in. Klop voor hulp eventueel aan bij een Repaircafé.
 • Lever je oude elektrische apparaten in Dit kan bijvoorbeeld gewoon bij dezelfde winkels waar je een nieuwe koopt.
 • Neem je eigen beker mee voor je coffee-to-go. Bij thee kan dit uiteraard ook!
 • Geef gebruikte, goede spullen door aan anderen. Of verkoop ze. Koop zelf ook eens tweedehands. Dat kan tegenwoordig makkelijk en veilig online.
afval