Home Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen

Stappen zetten met het oog op de toekomst

Duurzaamheid is niet langer een optie maar een noodzaak voor bedrijven. Het Klimaatakkoord legt de lat hoger voor duurzaamheid en heeft daardoor invloed op ondernemers, ongeacht hun omvang. Hoewel deze veranderingen soms financiële offers vergen, bieden ze ook kansen voor groei en innovatie.

Gevolgen van het Klimaatakkoord voor Ondernemers

Het Klimaatakkoord heeft als doel de CO2-uitstoot te verminderen en te streven naar een klimaatneutrale economie. Dit betekent dat bedrijven hun uitstoot moeten verminderen en moeten overschakelen op duurzame energiebronnen. Dit kan in eerste instantie een investering vergen, maar op de lange termijn kan het kosten besparen en uw bedrijf competitiever maken. Bovendien worden steeds meer consumenten en zakelijke partners gevoeliger voor duurzaamheid, wat kan leiden tot nieuwe zakelijke kansen en een positiever imago voor uw bedrijf.

Wilt u meer lezen over wat het Klimaatakkoord betekend voor ondernemers? Kijk dan op verduurzamingindustrie.nl

Vanaf dit jaar zijn de meeste bedrijven in de EU verplicht om onder de CSRD te rapporteren over de duurzaamheid van hun activiteiten. Dit zal ook effect hebben op veel bedrijven die zelf niet direct onder de verplichting vallen, zoals ondernemingen die aan die bedrijven toeleveren. Hier leest u meer over de CSRD.

plantje op geld

De gemeente als partner

We begrijpen dat duurzame veranderingen in uw bedrijfsvoering vragen kunnen oproepen, zowel financieel als operationeel. Als gemeente staan we klaar om u te ondersteunen op uw reis naar duurzaam ondernemen. Zo kunnen organisaties momenteel gratis geadviseerd worden door onze externe adviseur over zon-op-bedrijfsdak. Het installeren van zonnepanelen kan niet alleen de energiekosten verlagen, maar ook bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst voor onze gemeente. Klik hier voor meer informatie over de adviseur.

Kansen voor duurzame innovatie

De transitie naar duurzaamheid biedt de kans om te innoveren. Dit omvat het ontwikkelen van milieuvriendelijke producten, het verminderen van afval en het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Ondernemers die voorop lopen in duurzame innovatie, kunnen een concurrentievoordeel behalen en nieuwe markten aanboren.

Begin met kleine stappen

Duurzaam ondernemen hoeft niet altijd grote investeringen te vereisen. Begin met kleine veranderingen in uw bedrijfsprocessen. Kleine veranderingen kunnen in de loop van de tijd aanzienlijke besparingen opleveren en uw duurzame inspanningen in beweging zetten.
Duurzaamheid is niet langer slechts een trend; het is een krachtige beweging die de manier waarop we zakendoen verandert. Steeds meer bedrijven begrijpen dat duurzaam ondernemen niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor hun eigen bedrijf. Het vermindert kosten, verbetert de reputatie en spreekt klanten aan die bewust kiezen voor duurzame producten en diensten. Dus, hoe kunt u als bedrijf meedoen aan deze duurzame revolutie? Hier zijn enkele eenvoudige tips en tricks:

1. Verminder papiergebruik

Kleine aanpassingen zoals dubbelzijdig afdrukken, het gebruiken van gerecycled papier en het digitaal verzenden van documenten kunnen papiergebruik verminderen.

2. Energiebewustzijn

Schakel lichten uit en sluit computers of andere apparatuur af wanneer ze niet in gebruik zijn. Dit kan handmatig, of overweeg met sensoren te werken. Met deze maatregelen kan u rechtstreeks uw energierekening verlagen.

3. Hergebruik kantoorspullen

Bekijk of u kantoorspullen kunt hergebruiken voordat u nieuwe koopt. Dit kan variëren van het hergebruiken van enveloppen tot het delen van kantoormeubilair.

4. Stimuleer carpoolen en fietsen

Moedig uw medewerkers aan om vaker te carpoolen of met de fiets naar het werk te komen.

5. Groenere lunchopties

Als u de lunch voor uw medewerkers verzorgt, overweeg dan om meer vegetarische opties aan te bieden. Groenten hebben vaak een lagere milieu-impact dan vlees.

6. Recyclingstation

Stel een recyclingstation op in uw kantoor voor papier, karton, plastic en glas. Het kost niet veel om recycling op te zetten en het kan de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat verminderen.

7. Bewust Inkoopbeleid

Wanneer u kantoorbenodigdheden of andere producten inkoopt, kies dan voor milieuvriendelijke opties. Deze kunnen soms zelfs goedkoper zijn dan conventionele producten.

8. Groenere schoonmaakmiddelen

Overweeg om over te stappen op milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Deze zijn vaak veiliger voor medewerkers en het milieu, en ze zijn vaak niet duurder dan traditionele reinigingsmiddelen.

9. Groene koffie

Overweeg eens om fairtrade of biologische koffie te serveren. Dit kan een positieve impact hebben op producenten en het milieu.

groene werkplek

Het zijn de kleine veranderingen die in de loop van de tijd een groot verschil kunnen maken. U hoeft geen grote financiële inspanningen te leveren om uw bedrijf duurzamer te maken. Begin met deze eenvoudige stappen en kijk hoe uw bedrijf groener kan worden zonder grote investeringen. Samen kunnen we een verschil maken voor onze planeet.