Home Energiebesparing Thuis energie opwekken

Thuis energie opwekken

Het doel is om in 2050 alle stroom duurzaam op te wekken. Duurzaam opwekken betekent dat de manier waarop stroom opgewekt geen CO2 uit mag stoten. Denk hierbij aan stroom opwekken met de zon of met wind. Je kan thuis je eigen groene energie opwekken. Hiermee help je niet alleen het klimaat, maar bespaar je zelf ook kosten. Zelf energie opwekken kan bijvoorbeeld met zonnepanelen of een zonneboiler. Klik op onderstaande knop om meer te weten te komen over zelf energie opwekken.

Zonnepaneel

Zonnepanelen

Steeds meer huizen in Nederland hebben zonnepanelen op het dak. Het is dan ook de meest populaire manier om zelf stroom op te wekken. Zonnepanelen zijn de laatste jaren flink goedkoper geworden en het is dus een aantrekkelijke manier om zelf stroom op te wekken. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Afhankelijk van de energieprijzen, heb je de gemaakte kosten al binnen 6 tot 8 jaar weer terugverdiend. Daarna kan je dus nog zo’n 17 jaar gebruik maken van de gratis stroom die je met je eigen zonnepanelen opwekt. Wil je weten waar je zonnepanelen kan aanschaffen? We hebben een lijst [pagina vakbedrijven] gemaakt met vakbedrijven waar je terecht kan. Ja kan uiteraard ook zelf op zoek gaan naar een bedrijf.

Heb je geen eigen woning of kunnen op het dak van je huis geen zonnepanelen? Ook dan kan je genieten van de voordelen van zonnepanelen. Neem eens een kijkje op de website van de Energiecoöperatie Haaksbergen. Zij zijn bezig met grote zonneprojecten waar inwoners van de gemeente voordeel van hebben als het om geld en opbrengsten gaat. 

Zonneboiler

Een zonneboiler werkt samen met zonnecollectoren en kan worden gebruikt om water op te warmen. De zonnecollectoren worden op het dak geplaatst. Vaak zijn het buizen, soms platte platen. Hierin zit een vloeistof die tot 90 graden kan worden verwarmd. Deze hete vloeistof stroomt via leidingen naar een vat in je woning. De leidingen verwarmen het water. 

Voor een huishouden van 4 personen is een zonnecollector nodig van 3,5 m2 die op het dak wordt geplaatst. Het vat waarin leidingwater wordt verwarmd is in dit geval 150 liter en staat in je huis (bijvoorbeeld op zolder). In de zomer levert de zonneboiler bijna al het warme water dat nodig is. In de winter schijnt er minder zon. Daarom vult de HR-ketel of warmtepomp het tekort aan warm water aan. Voor een huishouden van 4 personen, wordt op deze manier per jaar zo’n 180 m3 aardgas bespaard.

Voor meer informatie over hoe een zonneboiler met zonnecollectoren werkt en hoe dit eruit ziet in je woning ga je naar de website van Milieu Centraal.

Woningeigenaren kunnen een subsidie krijgen die helpt met de investering in een zonneboiler. Dit is de ISDE subsidie. Deze subsidie helpt ook bij onder andere het verbeteren van de isolatie en de aankoop van een warmtepomp. Klik op onderstaande knop voor meer informatie over deze en andere subsidies.