Home Isoleren Soorten isolatie

Soorten isolatie

Isolatie helpt voor een comfortabel en gezonde woning én het zorgt voor een lagere energierekening. Je kan je huis op verschillende manieren isoleren. Voor sommige maatregelen kan je subsidie aanvragen. Je vindt hier meer informatie over subsidies. Geïnteresseerd in de manieren waarop je je huis kan isoleren? Klik dan op één van de onderstaande links.

Snel naar:

Vloerisolatie

De vloer is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt wanneer je aan de slag gaat met isolatie. Maar zeker in huizen die gebouwd zijn vóór 1983, lekt nog veel warmte weg via de kruipruimte. Bovendien kan er via de bodem vocht je huis binnen komen. Goede isolatie is de oplossing.

Woon je in een huis waar nog geen isolatie op of onder de vloer is aangebracht? Dan heeft dat veel nadelen. Door de bodem kan er namelijk kou en vocht naar binnen komen. Dat is uiteraard niet zo goed voor de levensduur van de vloerbedekking in je huis, maar ook niet voor de gezondheid van jezelf en je gezin. Een goed geïsoleerde ondergrond zorgt ervoor dat je huis veel warmer en droger aanvoelt. Het temperatuurverschil in een kamer op de begane grond kan oplopen tot wel 5 graden. Met vloerisolatie bespaar je dus ook flink op stookkosten: gemiddeld €210,- per jaar. Én je stoot 600 kilo minder CO2 uit.

Dakisolatie

Warme lucht stijgt en dus ontsnapt de warmte waarvoor je betaalt het snelst via het dak. Wanneer je dak is bedekt met goed isolatiemateriaal, bespaar je flink op de stookkosten. Een goed geïsoleerd dak verbetert je huis, draagt bij aan een beter milieu én houd je gezond. Isolatie gaat namelijk tocht, vocht, schimmel en houtrot tegen. Maar het grootste voordeel voel je in je portemonnee: met dakisolatie kan je honderden euro’s besparen; gemiddeld €650,- per jaar als je een verwarmde zolder hebt. Bij een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer €400,-. Het rendement van investeren in dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een spaarrekening. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis. En het mooie is: zowel schuine als platte daken lenen zich voor isolatie!

Muurisolatie

Wist je dat via de muren 20% van de gestookte warmte verloren kan gaan? Zonde! Om dit te voorkomen, kan je de gevels (laten) isoleren. In een huis met goed geïsoleerde gevels blijft de temperatuur constant, aangenaam en gezond. De terugverdientijd van gevelisolatie is relatief kort. Er zijn drie manieren waarop je de gevel kan isoleren:

Buitengevelisolatie: aan de buitenkant van het huis

Kies je voor buitengevelisolatie, dan plaats je een compleet nieuwe gevel tegen de bestaande gevel. Deze ingreep kost meer dan de ingrepen die nodig zijn bij andere vormen van muurisolatie. Logisch is dat wel: je maakt eigenlijk een compleet nieuw, duurzaam huis van het bestaande huis.

Binnengevelisolatie: aan de binnenkant van je huis

Heeft je woning geen spouwmuren? Of mag je niets veranderen aan de buitenkant van de woning? Dan kan je aan de binnenkant een extra wand (laten) plaatsen. Dit werkt nagenoeg hetzelfde als buitengevelisolatie.

Spouwmuurisolatie: tussen de muren

Huizen die zijn gebouwd na 1920 hebben een spouwmuur. Die bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte van zeven tot negen centimeter. Is de open ruimte niet gevuld met isolatiemateriaal, dan kan warmte via deze muur het huis verlaten. Daarnaast kan de open ruimte onfris gaan ruiken. Via kleine, geboorde gaatjes in de muren kan je vrij eenvoudig isolatiemateriaal tussen de muren spuiten. Dit is een relatief eenvoudige handeling, waarmee je al snel €200,- per jaar kan besparen.

De raad van state heeft in 2023 bepaald dat de standaard toets voor spouwmuren onvoldoende bescherming bied aan dieren onder de Wet natuurbescherming. Hierom is voorafgaand aan spouwisolatie een ecologische toets verplicht. Inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor deze ecologische toets. Het bedrijf dat komt isoleren kan je informeren over deze ecologische toets en soms voeren zij ook zulke toetsen uit. 

Wanneer de gemeente een Soortemenmanagementplan (SMP) heeft opgesteld, is individueel ecologisch onderzoek niet meer nodig. Op dit moment (begin 2024) heeft de gemeente Haaksbergen nog geen SMP opgesteld. Het opstellen van een SMP duurt zo’n een à twee jaar. 

Glasisolatie

Ramen hebben een grote invloed op hoeveel warmte er uit je woning weglekt. Daarom is het verstandig om niet alleen na te denken over de isolatie van de gevel, maar ook over de isolatiewaarde van de ramen. Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden:

Dubbel glas

Vroeger bestonden de ramen in huizen uit een enkele laag glas. Enkel glas isoleert helemaal niet – je stookt als het ware voor de buitenlucht. Vanaf de jaren ’80 is het daarom gebruikelijk om een dubbele laag glas te gebruiken. Tussen dubbel glas zit een laagje lucht, wat ervoor zorgt dat er minder warmte kan ontsnappen. Vrijwel alle huizen in Nederland hebben inmiddels dubbel glas, maar naar de huidige maatstaven isoleert ook dit maar matig. Heb je enkel of wat ouder dubbel glas? Dan loont het zeker om dit te vervangen voor hoogrendementsglas (HR-glas). Hieronder vind je meer informatie over HR-glas.

HR++-glas

De populairste soort isolatieglas is HR++-glas. In plaats van lucht tussen de glasplaten, wordt hierbij gebruik gemaakt van een edelgas (argon of krypton). Dit zorgt voor nog minder warmteverlies. Daarnaast reflecteert dit glas 90% van de warmte terug naar binnen, zodat deze warmte niet verloren gaat en je dus minder hoeft te stoken.

HR+++-glas

Maar het kan nóg beter. HR+++-glas is geen dubbel glas, maar driedubbel glas, met daartussen een edelgas en een coating. Het gevolg is een nog beter isolerende ruit, waarmee er nagenoeg geen warmte meer door de ramen je huis uit lekt.