Home Weekuitdaging

Weekuitdagingen in 2023

We dagen je in 2023 uit om iedere week een kleine stap te zetten naar een duurzamer leven. Dit doen we niet alleen, maar met de enthousiaste mensen van 52 Weken Duurzaam! Iedere week delen we een uitdaging via sociale media, in Rond Haaksbergen en op deze pagina. Het zijn steeds kleine (en grotere) stapjes op weg naar duurzaamheid.

Doe je ook mee?

Voor meer informatie over 52 Weken Duurzaam kun je terecht op hun website: https://52wekenduurzaam.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor hun nieuwsbrief, waardoor je iedere maandag de weekuitdaging al in je mailbox ontvangt.

Week 21: Verwen je fiets

“Fietsen is een ramp voor de economie van een land. Een fietser koopt geen auto en sluit geen autolening af. Neemt geen autoverzekering en koopt geen brandstof. Brengt zijn auto niet weg voor onderhoud en reparatie. Maakt geen gebruik van betaald parkeren en wordt niet zwaarlijvig. Gezonde mensen zijn niet nodig voor de economie…”

Hahaha. Serieus? Nee, natuurlijk niet! Wij weten het wel. Wij houden van fietsen. Deze week gaan we onze fiets verwennen, zodat hij ook ons verwent. 

Aha, op die fiets! Want op een rammelbak met slappe banden fiets je toch niet lekker? En ben je snel geneigd om toch maar even de auto te pakken… Terwijl als jouw fiets er bling bling bij staat, hij veel uitnodigender is en jou als het ware verleidt om een blokje om te gaan.

Meer tips bij de uitdaging van deze week? https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-21-2023-verwen-je-fiets/

Header van weekuitdaging 21 met thema

Eerdere weekuitdagingen

Week 1: Eet je kastjes leeg

Na de feestdagen puilt je buik waarschijnlijk uit. Maar hoe staat het met je keukenkastjes, koelkast en vriezer? Welke restjes heb je bewaard? En wat heb je allemaal aan voorraad opgespaard? We hebben het overzicht vaak totaal verloren en pakken eigenlijk vooral wat vooraan staat. Daardoor verspillen we veel voedsel. Kopen we vaak dubbel en gooien heel veel weg.

We gaan deze week opeten wat we in huis hebben. Oftewel: we gaan onze keukenkastjes, koelkast en vriezer leegeten. Hoe lang lukt het jou om geen boodschappen te doen? Dat scheelt niet alleen geld, maar geeft als grote bonus dat we onze voorraad opruimen en lekker veel ruimte in ons hoofd scheppen. Een goed begin van het nieuwe jaar dus. Is je vriezer leeg aan het einder van de week? Ontdooi hem. Dat scheelt veel energie!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-1-2023-eet-je-kastjes-leeg/

Week 2: Loop je warm

Na de feestdagen kunnen we wel wat meer lichaamsbeweging gebruiken. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit waarom beweging zo belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid. Velen van ons gebruiken de auto vaker dan nodig. Dat geeft uitstoot en heeft direct effect op de luchtkwaliteit. Zeker ook in je eigen wijk.

We gaan ons warm lopen dus. Hoe? Letterlijk door deze week daar waar we kunnen de auto te laten staan en te gaan lopen. Of te fietsen. Of dansen. Figuurlijk gaan we ons deze week ook warm lopen. Want als je ergens warm voor loopt, dan doe je het met plezier. En dat is waar het volgens ons ook om gaat. Duurzamer worden met plezier!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-2-2023-loop-je-warm/

Week 3: Maak je borst maar nat

Deze week start met Blue Monday; officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Je gelooft het niet, maar we gaan iets verrassends doen dat je juist enorm gaat helpen om je weer fris en fruitig te voelen. Koud(er) douchen! Je voelt je binnen no time weer als herboren. Kom maar op met die lente!

Waarom? In de eerste plaats kost warm douchen veel gas. Koud(er) douchen bespaart niet alleen gas en dus geld, maar er is nog een belangrijke reden. Koud water, in combinatie met beweging en diepe ademhaling, geeft een heerlijke frisse start van je dag. Je voelt je wakker, je hebt focus en je krijgt er energie van. En dat niet alleen, er zijn aanwijzingen dat het je immuunsysteem ook sterker maakt. A cold shower a day keeps the doctor away!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-3-2023-maak-je-borst-maar-nat/

Week 4: Maak een vogelparadijsje

Deze week gaan we de vogels in onze omgeving helpen, zodat ze goed de winter doorkomen en ze zich in grote getalen kunnen voortplanten in de lente (oelala). Zo helpen we de biodiversiteit vergro-ten. We gaan zorgen voor Voedsel, Veiligheid en voldoende broedplekken (Voortplanting). De drie V’s. En natuurlijk gaan we ook genieten. Hoe lekker is het om wakker te worden met het gefluit van vogels! Doe je mee met de nationale tuinvogeltelling 27, 28 en 29 januari?

Het landschap in Nederland verarmt en daardoor hebben we steeds minder én minder soorten vo-gels, insecten en planten. Biodiversiteit noemen we dat. We hebben er namelijk nogal een handje van om onze tuinen, parken en landbouwgronden netjes aan te harken. Daar houden vogels niet van, die houden juist van een beetje rommelig!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-4-2023-maak-een-vogelparadijsje/

Week 5: Zet 'm op 60

Soms is een uitdaging haast te eenvoudig. Het is één minuutje werk, goed tegen CO2-uitstoot en je bespaart er direct tientallen euro’s mee. Deze week hebben we een klimaatklapper waar je het warm van krijgt!

Hoe dan? Door de watertemperatuur van je centrale verwarming te verlagen naar 60°C. Easy. We hebben een instructievideo voor iedere cv-ketel. Ga naar zetmop60.nl

Heb je geen cv-ketel of wil je extra stappen zetten om minder gas te stoken? Dan hebben we deze week veel tips om je huis te isoleren en nóg meer geld te besparen. Hier alvast een paar voor je verwarming: ontlucht je radiator, plak reflecterende folie erachter en installeer een radiatorventilator.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-5-2023-zet-m-op-60/

Week 6: Word Sherlock Holmes van je afval

Deze week behandelen we een thema met een luchtje. We gaan onderzoeken hoe we het weer fris kunnen krijgen… 💩

Het is deze week de Week van de Circulaire Economie. Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat is een Nederland waarin afval niet bestaat. Een flinke uitdaging dus! En een thema dat zich niet in één week laat behandelen. Daar gaan we zeker nog op terugkomen.

Laten we beginnen met het avontuur. Deze week word je Sherlock Holmes van je eigen afval… Ga eens onderzoeken wat je allemaal aan verpakking en afval over de drempel van je huis verzamelt, en wat je vervolgens weer weggooit. Verwonder je, verbaas je, bedenk wat jouw eerste stap kan zijn om je afvalstroom te verminderen.

Doe bijvoorbeeld eens met eigen bakjes en zakjes boodschappen op de markt.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-6-2023-word-sherlock-holmes-van-je-afval/

Week 7: Deel je groene hart

Knippert die van jou lichtgroen of knalgroen? Deze week ga je je groene hart laten spreken. Het is valentijnsdag deze week!

We gaan stilstaan bij het waarom van onze duurzame stappen. Voor wie zetten we die eigenlijk? Misschien voor je kinderen, omdat zij nog een tijdje voort moeten op deze planeet. Of voor je geliefde, met wie je samen prachtige reizen maakt en eindeloos wil verdwalen op bergpaadjes en in dichte bossen.

Voor wie klopt ons groene hart? Weet je wie het voor jou is? Dan is de kans groot dat je nóg meer gemotiveerd raakt om duurzamer te leven.

Inspireer de mensen om je heen. Deel jouw groene hart en stuur een valentijnskaartje. We maakten er vast eentje voor je, om eindeloos veel harten mee te veroveren. 💚 💚 💚

Alle tips voor deze week (en voor het downloaden van je valentijnskaart): https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-7-2023-deel-je-groene-hart/

Week 8: Halveer je voetafdruk

De helft van je wasmiddel. De helft van je stress. De helft van je uitgaven? Alles gaat deze week door de helft. We gaan de kunst leren van meer doen met minder. Niet gedachteloos consumeren, maar bewuster en genietend consuminderen. Want less is more. Toch?

Hoe precies? We gaan gebruik maken van het halveringsprincipe. Een mooie manier om na te gaan hoeveel je van iets nodig hebt. Gebruik eens de helft shampoo en kijk of dat nog genoeg is. Is dat het geval? Halveer dan nog een keer. Dit kan je met allerlei zaken doen: tandpasta, wasmiddel, afwasmiddel. Maar ook met eten dat je gedachteloos naar binnen werkt. En met de spullen die je koopt.

Dus volg dat halfgare stemmetje in je hoofd en halveer!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-8-2023-halveer-je-voetafdruk/

Week 9: Ga straatjutten

Deze week word je een plandelaar, of misschien wel een plogger: wandelend of joggend ga je elke dag één stuk zwerfaval opruimen. Zie je het als rotzooi van een ander? Wist je dat het meeste zwerfafval niet expres wordt weggegooid? Het wordt verloren, valt uit zakken of waait uit fietsmandjes. En dat gebeurt ook wel eens bij jou. Daarom draaien we het om: afval opruimen doe je vóór een ander. Je helpt er iemand mee. Je oma, je buren of je vrienden. En het helpt natuurlijk de plastic soep kleiner te maken.

Trommel iedereen op en doe zaterdag mee met de Landelijke Opschoondag. Heel Nederland jaagt die dag op ‘zwerfies’. Als een kwart van alle Nederlanders elke dag één stuk zwerfafval ruimt, dan zou je al na drie dagen je best moeten doen om zwerfafval te vinden. Doe je mee?

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-9-2023-ga-straatjutten/ 

Heb je de smaak te pakken? Wat dacht je van onderdeel worden van de Haaksbergse Bermbrigade? Klik hier voor meer informatie over de Bermbrigade en hoe je je kunt aanmelden. 

Week 10: Eet lekker vega

In deze Nationale Week zonder Vlees, je raadt het al: eten we vega. Denk je nu: hoe moet dat nou zonder sappige biefstukjes, knapperige karbonaadjes en oh oh oh die heerlijke bitterballen? Vegan celebrity Isabel Boerdam (de Hippe Vegetariër): ‘Ik wou dat ik voor iedereen zou kunnen koken, want vega eten is echt lekker, makkelijk en er zijn verrassende nieuwe producten.’

🍏🥚Appeltje eitje dus 🙂 Kun je toch wel wat tips gebruiken? Isabel geeft je er vast drie:

1. ga naar weekzondervlees.nl voor makkelijke receptenboekjes
2. experimenteer met groente roosteren (zoveel lekkerder!)
3. gebruik vega kip of gehakt, zodat de structuur lijkt op vlees

🥜Peanuts voor jou? Ga dan deze week voor vegan en laat ook zuivel en eieren staan.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-10-2023-eet-lekker-vega/ 

Week 11: Laat je stem horen

Deze week geven we je sympathieke tips om je duurzame stem te laten horen. Helpt dat? Nou en of.

Zo begon 52wekenduurzaam.nl drie jaar geleden met drie bezorgde vrienden. Inmiddels doen al heel veel mensen met ons mee. Woopwoop! Op naar de 52.000 😊. Laat jij de wereld ook weten dat je meedoet? Let’s get loud!

Gesprekken over klimaat kunnen pittig zijn. Daar weten ze bij Klimaatgesprekken.nl gelukkig alles van en daar kun jij van profiteren. Ontdek in de weekuitdaging hoe je met je buurman of tante, maar ook met de kassière het gesprek op plezierige manier kan voeren. Spoiler: luisteren 😉

Kom je al in de stemming? Dat is mooi, want op 15 maart kun je ook nog stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschapsverkiezingen.

Zo laat je je groene stem horen: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-11-2023-laat-je-stem-horen/

Week 12: Doe de voorjaarsschoonmaak

Jaaa de lente is begonnen! We gaan fris en fruitig het voorjaar in met een grote voorjaarsschoonmaak. En niet zomaar eentje. We duiken namelijk eens diep dat gootsteenkastje in en gaan vieze schoonmaakmiddelen vervangen door schone. Zet de leesbril op lees de etiketten. Zie je op een fles een rood omrande ‘ruit’? Dat is een ‘vies’ middel en dus dé ideale kandidaat om te vervangen voor een ecologische variant.

Wist je dat je heel simpel zelf schoonmaakmiddel kan maken, bijvoorbeeld met schoonmaakazijn en baking soda? Dat is ook nog eens flink goedkoper. Wees creatief, bind je theedoek om je voorhoofd, mix als volleerd bartender de ideale vulling bij elkaar en dartel door je brandschone woning. 

Alles over zeepjes en sopjes: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-12-2023-doe-de-voorjaarsschoonmaak/

Week 13: Heel Holland wipt - vergroen je buurt

We gaan wippen! Tegels wel te verstaan, op het NK Tegelwippen. Hop, tegels eruit, planten erin. Waarom? Voor als de regen met bakken uit de hemel komt. Maar ook voor als het te droog is. Bovendien vergroot je met groen de leefomgeving van insecten, bijen en vogels. Die krijgen meer voedsel en plekken om te wonen. We hebben meer groen nodig in de stad!  

🧽 groen werkt als een spons
❄️ groen werkt als een koelelement
🍀groen maakt insecten, bijen en vogels gelukkig

Wip mee voor een mooiere, groenere, koelere, vrolijkere, water- en bijvriendelijke en tegelvrije omgeving. Hoeveel tegels wip jij? Wippen is belangrijker dan winnen, maar… het is wel een kampioenschap, dus zet je beste steentje voor 😉

Hier vind je alle wiptips: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-13-2023-heel-holland-wipt/

Week 14: Food for thought

Heb je weleens een film gezien waardoor je opeens op een hele andere manier naar iets ging kijken? Of een boek gelezen waardoor er opeens een groot kwartje viel? Dat is de kracht van verhalen. Na een kwartaal van duurzame stapjes zetten mag je deze week lekker achterover zitten. Kruip in je luie stoel en laat je inspireren. Er staat een mooie groene inspiratielijst voor je klaar om gratis te downloaden.

Onze top 3:
🎥The biggest little farm
▶️The positive chain of change
📚 De verborgen impact

Heb je ook tips? Een film waar je steil van achterover sloeg? Een boek waar je even heel erg stil van werd? Een podcast waardoor je iets wat je vroeger gewoon vond toch heel anders bent gaan doen? Deel je tips met anderen.

Kruip in je luie stoel en laat je inspireren: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-14-2023-food-for-thought/

Week 15: Ontdek je lekje

Watt…?? Is dat ook wat jij denkt als je je energierekening ziet? Trek dan nu je camouflagepak uit de kast. Zet krijgersstrepen op je wang. Zet je zelf van stand-by op áán. Deze week gaan we op slurper-safaritocht in eigen huis. Welke grote energieslurpers kun je ontdekken? En hoe kun je het verbruik terugdringen?

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Dat wordt vaak opgeslurpt door een aantal apparaten. Als je weet welke, is het makkelijk om hierop te jagen. 

Deze week in de challenge:

✓ Drie sluipverbruikers die je vandaag nog kunt aanpakken
✓ Slimme manieren om te meten
✓ Kijken, kijken, dan pas kopen

En natuurlijk grote en kleine tips voor grote en kleine besparingen.

Ontdek jouw lekje: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-15-2023-ontdek-je-lekje/

Week 16: Word guerrilla gardener

Voel je het ook? Dat je zin hebt om rond te dartelen en je liefde te verspreiden? Deze week hebben we de lente in onze bol en gaan we de bloemetjes en bijtjes in onze wijk een handje helpen. Op 22 april is het nationale zaaidag. Op die dag sluipen we door onze buurt als guerrilla gardener, gewapend met schep en zaadbommen. Bestrooi je buurt met bloembommen. Vrolijk je straat op met een bloemexplosie. Maak de bijtjes blij met fleurige nieuwe voedselbankjes 🐝.

Eerst: een speurtocht, buiten de gebaande perken. Waar zie je kale aarde onder een boom? Waar zie je braakliggende landjes? Waar zie je kale randjes? Hier kun je allemaal zaaien of plantjes planten. Maak je eigen zaadbom, stop stokrooszaadjes tussen de tegels en tover je buurt om tot een bloemenparadijs. Oh, en vergeet niet een schaal water neer te zetten voor dorstige bijtjes.

🌸 De Pollinators zorgen voor gratis biologische bloemzaadjes. Haal ze op en zaaien maar!

Zo word jij een guerrilla gardener: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-16-2023-word-guerrilla-gardener/

Week 17: Ga op avontuur in eigen land

Het is vakantie!

Je bent úúúren aan het reizen met de auto of het vliegtuig.
‘Zijn we er al?’
‘Ik moet plassen!’
‘Waar zijn onze paspoorten eigenlijk?’
En vervolgens: de deceptie. Jullie Airbnb à la Chateau Meiland, blijkt toch meer een Chateau ‘Mweh’land. Heb je daar nou dat hele eind voor gereisd?

Goed nieuws: om écht leuke plekken te ontdekken, hoef je niet ver te reizen. Dat scheelt heel wat kilometertjes en dus CO2-uitstoot. Ga op avontuur zonder uren achter het stuur! Ga op avontuur in eigen land.

Ken jij Nederland eigenlijk wel goed? Ooit met een kano door de Biesbosch gevaren? Met het paard door de Kennemerduinen gedraafd? Of heb je al eens wad gelopen in het unieke natuurreservaat de Waddenzee?

Alle tips om jouw vakantie dichtbij huis te plannen: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-17-2023-ga-op-avontuur-in-eigen-land/

Week 18: Week van de arbeid

Na 17 uitdagingen ben je thuis waarschijnlijk al lekker duurzaam bezig. Je hebt weinig afval, recyclet het zo goed mogelijk. Je eet vegetarisch en let meer op je energieverbruik… Maar hoe zit dat eigenlijk op je werk?

Veel mensen letten er daar een stuk minder op. Staan uren in de file. Scoren nog snel een bakkie met saucijzenbroodje op het station. Huppakidee, afval weg ermee. En op het werk staan de lichten altijd aan en je hebt maar één prullenbak onder je tafel…Tja, wat doe je eraan?

Het is ook best lastig, want je bent in jouw duurzaamheidsambitie misschien afhankelijk van je baas of van je collega’s. Tenminste, dat denk je. Weet dan dat steeds meer werkgevers het hoofd breken over hoe ze energie en grondstoffen kunnen besparen, en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat werknemers gezonder eten, en meer bewegen. Omdat het veel geld bespaart. En omdat steeds minder mensen willen werken voor een vervuilende werkgever.

Het is 1 mei, de dag van de arbeid. Wij maken van deze week de Week van de duurzame arbeid! Dus pak de fiets of trein ipv de auto, neem je eigen mok mee, neem de trap ipv de lift, eet gezond en vegetarisch. Start jouw eigen duurzaamheidsbeweging!

Zo verduurzaam jij (op) je werk: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-18-2023-week-van-de-arbeid/

Week 19: Sla ‘m tot moes

Deze week gaan we je leren om je eigen boontjes te doppen! Met de handen in de aarde. Zelf je sperzieboontjes en courgette zaaien, water geven en oogsten maar.

Even lekker ontspannen naast alle drukke werkzaamheden met de computer. Uit je hoofd en in je lijf. Je eigen (biologische) groenten verbouwen is niet alleen super zen, het is ook echt gezonder. Het wroeten in aarde verhoogt je weerstand. En het geeft meer bewustzijn van en respect voor ons voedsel.

Respect? Jazeker, want het kost veel aandacht en liefde om uit dat ene zaadje een plant te laten groeien waar je uiteindelijk ook van kunt oogsten. Slakken die op de loer liggen. Teisterende droogte. Te veel of te weinig zon of voeding? Als het je lukt om uiteindelijk je eigen groente te oogsten, dan geeft dat een voldaan gevoel.

Deze week geven we je tips om jouw moestuin te starten. En maak het jezelf niet te moeilijk. Start bijvoorbeeld met een bak, aarde en wat slazaadjes. Zo maak je in een ommezwaai je eigen saladebar. Ook geschikt voor op het balkon dus. Succes!

Meer tips voor het starten van jouw eigen moestuin? https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-19-2023-sla-m-tot-moes/

Week 20: Let op de kleintjes

Deze week gaan we op de kleintjes letten! En daarmee bedoelen we niet de bonusfolder uitpluizen voor de beste koopjes. Nee, we gaan op zoek naar microplastics…

Microplastics?? Minuscuul kleine plastic deeltjes die loslaten van of verstopt zitten in producten die we dagelijks gebruiken. Van je schuurspons en vershoudbakjes tot de kleding die je draagt. In sommige tandpasta’s, douchegel of scrub.

Doordat microplastics met het blote oog nauwelijks te zien zijn, hebben we niet door dat we ze opeten. Ook spoelen we ze nietsvermoedend via ons afvoerputje en het riool de zee in. Schadelijk voor veel dieren, maar inmiddels ook een gevaar voor onze eigen gezondheid.

Wij kunnen hier wat aan doen. Door minder plastic te kopen, en verdachte producten die we kopen te scannen op microplastics. Download de app ‘Beat the Microbead’ (www.beatthemicrobead.org/download-btmb-app/) en zie meteen of je product microplastics bevat. 

Alles weten over microplastics en hoe schadelijk ze zijn? https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-20-2023-let-op-de-kleintjes/