Home Weekuitdaging

Weekuitdagingen in 2023

We dagen je in 2023 uit om iedere week een kleine stap te zetten naar een duurzamer leven. Dit doen we niet alleen, maar met de enthousiaste mensen van 52 Weken Duurzaam! Iedere week delen we een uitdaging via sociale media, in Rond Haaksbergen en op deze pagina. Het zijn steeds kleine (en grotere) stapjes op weg naar duurzaamheid.

Doe je ook mee?

Voor meer informatie over 52 Weken Duurzaam kun je terecht op hun website: https://52wekenduurzaam.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor hun nieuwsbrief, waardoor je iedere maandag de weekuitdaging al in je mailbox ontvangt.

Week 5: Zet ‘m op 60

Soms is een uitdaging haast te eenvoudig. Het is één minuutje werk, goed tegen CO2-uitstoot en je bespaart er direct tientallen euro’s mee. Deze week hebben we een klimaatklapper waar je het warm van krijgt! 

Hoe dan? Door de watertemperatuur van je centrale verwarming te verlagen naar 60°C. Easy. We hebben een instructievideo voor iedere cv-ketel. Ga naar zetmop60.nl

Heb je geen cv-ketel of wil je extra stappen zetten om minder gas te stoken? Dan hebben we deze week veel tips om je huis te isoleren en nóg meer geld te besparen. Hier alvast een paar voor je verwarming: ontlucht je radiator, plak reflecterende folie erachter en installeer een radiatorventilator.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-5-2023-zet-m-op-60/

Eerdere weekuitdagingen

Week 1: Eet je kastjes leeg

Na de feestdagen puilt je buik waarschijnlijk uit. Maar hoe staat het met je keukenkastjes, koelkast en vriezer? Welke restjes heb je bewaard? En wat heb je allemaal aan voorraad opgespaard? We hebben het overzicht vaak totaal verloren en pakken eigenlijk vooral wat vooraan staat. Daardoor verspillen we veel voedsel. Kopen we vaak dubbel en gooien heel veel weg.

We gaan deze week opeten wat we in huis hebben. Oftewel: we gaan onze keukenkastjes, koelkast en vriezer leegeten. Hoe lang lukt het jou om geen boodschappen te doen? Dat scheelt niet alleen geld, maar geeft als grote bonus dat we onze voorraad opruimen en lekker veel ruimte in ons hoofd scheppen. Een goed begin van het nieuwe jaar dus. Is je vriezer leeg aan het einder van de week? Ontdooi hem. Dat scheelt veel energie!

Week 2: Loop je warm

Na de feestdagen kunnen we wel wat meer lichaamsbeweging gebruiken. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit waarom beweging zo belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid. Velen van ons gebruiken de auto vaker dan nodig. Dat geeft uitstoot en heeft direct effect op de luchtkwaliteit. Zeker ook in je eigen wijk.

We gaan ons warm lopen dus. Hoe? Letterlijk door deze week daar waar we kunnen de auto te laten staan en te gaan lopen. Of te fietsen. Of dansen. Figuurlijk gaan we ons deze week ook warm lopen. Want als je ergens warm voor loopt, dan doe je het met plezier. En dat is waar het volgens ons ook om gaat. Duurzamer worden met plezier!

Week 3: Maak je borst maar nat

Deze week start met Blue Monday; officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Je gelooft het niet, maar we gaan iets verrassends doen dat je juist enorm gaat helpen om je weer fris en fruitig te voelen. Koud(er) douchen! Je voelt je binnen no time weer als herboren. Kom maar op met die lente!

Waarom? In de eerste plaats kost warm douchen veel gas. Koud(er) douchen bespaart niet alleen gas en dus geld, maar er is nog een belangrijke reden. Koud water, in combinatie met beweging en diepe ademhaling, geeft een heerlijke frisse start van je dag. Je voelt je wakker, je hebt focus en je krijgt er energie van. En dat niet alleen, er zijn aanwijzingen dat het je immuunsysteem ook sterker maakt. A cold shower a day keeps the doctor away!

Week 4: Maak een vogelparadijsje

Deze week gaan we de vogels in onze omgeving helpen, zodat ze goed de winter doorkomen en ze zich in grote getalen kunnen voortplanten in de lente (oelala). Zo helpen we de biodiversiteit vergro-ten. We gaan zorgen voor Voedsel, Veiligheid en voldoende broedplekken (Voortplanting). De drie V’s. En natuurlijk gaan we ook genieten. Hoe lekker is het om wakker te worden met het gefluit van vogels! Doe je mee met de nationale tuinvogeltelling 27, 28 en 29 januari?

Het landschap in Nederland verarmt en daardoor hebben we steeds minder én minder soorten vo-gels, insecten en planten. Biodiversiteit noemen we dat. We hebben er namelijk nogal een handje van om onze tuinen, parken en landbouwgronden netjes aan te harken. Daar houden vogels niet van, die houden juist van een beetje rommelig!