Home Weekuitdaging

Weekuitdagingen in 2023

We dagen je in 2023 uit om iedere week een kleine stap te zetten naar een duurzamer leven. Dit doen we niet alleen, maar met de enthousiaste mensen van 52 Weken Duurzaam! Iedere week delen we een uitdaging via sociale media, in Rond Haaksbergen en op deze pagina. Het zijn steeds kleine (en grotere) stapjes op weg naar duurzaamheid.

Doe je ook mee?

Voor meer informatie over 52 Weken Duurzaam kun je terecht op hun website: https://52wekenduurzaam.nl. Hier kun je je ook aanmelden voor hun nieuwsbrief, waardoor je iedere maandag de weekuitdaging al in je mailbox ontvangt.

Week 52: Goede voornemens

Een nieuw jaar, nieuwe kansen, een frisse start. Dat is voor velen dé reden om in januari met goede voornemens te beginnen. Om te stoppen met roken, gezonder en misschien vegetarisch te gaan eten? Vaker de fiets te pakken in plaats van de auto? Of om de volgende impulsaankoop proberen te weerstaan…

Met een uitdaging starten is best eenvoudig. Maar je voornemens waarmaken en doorzetten, dat is de kunst. Wij gaan je hierbij helpen.

Want een goed begin is het halve werk! We gaan duurzame voornemens maken. En we geven je 7 tips waarmee je de kans aanzienlijk vergroot om jouw goede voornemens komend jaar wél vol te houden!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-52-2023-goede-voornemens/

banner week 52

Eerdere weekuitdagingen

Week 1: Eet je kastjes leeg

Na de feestdagen puilt je buik waarschijnlijk uit. Maar hoe staat het met je keukenkastjes, koelkast en vriezer? Welke restjes heb je bewaard? En wat heb je allemaal aan voorraad opgespaard? We hebben het overzicht vaak totaal verloren en pakken eigenlijk vooral wat vooraan staat. Daardoor verspillen we veel voedsel. Kopen we vaak dubbel en gooien heel veel weg.

We gaan deze week opeten wat we in huis hebben. Oftewel: we gaan onze keukenkastjes, koelkast en vriezer leegeten. Hoe lang lukt het jou om geen boodschappen te doen? Dat scheelt niet alleen geld, maar geeft als grote bonus dat we onze voorraad opruimen en lekker veel ruimte in ons hoofd scheppen. Een goed begin van het nieuwe jaar dus. Is je vriezer leeg aan het einder van de week? Ontdooi hem. Dat scheelt veel energie!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-1-2023-eet-je-kastjes-leeg/

Week 2: Loop je warm

Na de feestdagen kunnen we wel wat meer lichaamsbeweging gebruiken. Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit waarom beweging zo belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid. Velen van ons gebruiken de auto vaker dan nodig. Dat geeft uitstoot en heeft direct effect op de luchtkwaliteit. Zeker ook in je eigen wijk.

We gaan ons warm lopen dus. Hoe? Letterlijk door deze week daar waar we kunnen de auto te laten staan en te gaan lopen. Of te fietsen. Of dansen. Figuurlijk gaan we ons deze week ook warm lopen. Want als je ergens warm voor loopt, dan doe je het met plezier. En dat is waar het volgens ons ook om gaat. Duurzamer worden met plezier!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-2-2023-loop-je-warm/

Week 3: Maak je borst maar nat

Deze week start met Blue Monday; officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Je gelooft het niet, maar we gaan iets verrassends doen dat je juist enorm gaat helpen om je weer fris en fruitig te voelen. Koud(er) douchen! Je voelt je binnen no time weer als herboren. Kom maar op met die lente!

Waarom? In de eerste plaats kost warm douchen veel gas. Koud(er) douchen bespaart niet alleen gas en dus geld, maar er is nog een belangrijke reden. Koud water, in combinatie met beweging en diepe ademhaling, geeft een heerlijke frisse start van je dag. Je voelt je wakker, je hebt focus en je krijgt er energie van. En dat niet alleen, er zijn aanwijzingen dat het je immuunsysteem ook sterker maakt. A cold shower a day keeps the doctor away!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-3-2023-maak-je-borst-maar-nat/

Week 4: Maak een vogelparadijsje

Deze week gaan we de vogels in onze omgeving helpen, zodat ze goed de winter doorkomen en ze zich in grote getalen kunnen voortplanten in de lente (oelala). Zo helpen we de biodiversiteit vergro-ten. We gaan zorgen voor Voedsel, Veiligheid en voldoende broedplekken (Voortplanting). De drie V’s. En natuurlijk gaan we ook genieten. Hoe lekker is het om wakker te worden met het gefluit van vogels! Doe je mee met de nationale tuinvogeltelling 27, 28 en 29 januari?

Het landschap in Nederland verarmt en daardoor hebben we steeds minder én minder soorten vo-gels, insecten en planten. Biodiversiteit noemen we dat. We hebben er namelijk nogal een handje van om onze tuinen, parken en landbouwgronden netjes aan te harken. Daar houden vogels niet van, die houden juist van een beetje rommelig!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-4-2023-maak-een-vogelparadijsje/

Week 5: Zet 'm op 60

Soms is een uitdaging haast te eenvoudig. Het is één minuutje werk, goed tegen CO2-uitstoot en je bespaart er direct tientallen euro’s mee. Deze week hebben we een klimaatklapper waar je het warm van krijgt!

Hoe dan? Door de watertemperatuur van je centrale verwarming te verlagen naar 60°C. Easy. We hebben een instructievideo voor iedere cv-ketel. Ga naar zetmop60.nl

Heb je geen cv-ketel of wil je extra stappen zetten om minder gas te stoken? Dan hebben we deze week veel tips om je huis te isoleren en nóg meer geld te besparen. Hier alvast een paar voor je verwarming: ontlucht je radiator, plak reflecterende folie erachter en installeer een radiatorventilator.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-5-2023-zet-m-op-60/

Week 6: Word Sherlock Holmes van je afval

Deze week behandelen we een thema met een luchtje. We gaan onderzoeken hoe we het weer fris kunnen krijgen… 💩

Het is deze week de Week van de Circulaire Economie. Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dat is een Nederland waarin afval niet bestaat. Een flinke uitdaging dus! En een thema dat zich niet in één week laat behandelen. Daar gaan we zeker nog op terugkomen.

Laten we beginnen met het avontuur. Deze week word je Sherlock Holmes van je eigen afval… Ga eens onderzoeken wat je allemaal aan verpakking en afval over de drempel van je huis verzamelt, en wat je vervolgens weer weggooit. Verwonder je, verbaas je, bedenk wat jouw eerste stap kan zijn om je afvalstroom te verminderen.

Doe bijvoorbeeld eens met eigen bakjes en zakjes boodschappen op de markt.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-6-2023-word-sherlock-holmes-van-je-afval/

Week 7: Deel je groene hart

Knippert die van jou lichtgroen of knalgroen? Deze week ga je je groene hart laten spreken. Het is valentijnsdag deze week!

We gaan stilstaan bij het waarom van onze duurzame stappen. Voor wie zetten we die eigenlijk? Misschien voor je kinderen, omdat zij nog een tijdje voort moeten op deze planeet. Of voor je geliefde, met wie je samen prachtige reizen maakt en eindeloos wil verdwalen op bergpaadjes en in dichte bossen.

Voor wie klopt ons groene hart? Weet je wie het voor jou is? Dan is de kans groot dat je nóg meer gemotiveerd raakt om duurzamer te leven.

Inspireer de mensen om je heen. Deel jouw groene hart en stuur een valentijnskaartje. We maakten er vast eentje voor je, om eindeloos veel harten mee te veroveren. 💚 💚 💚

Alle tips voor deze week (en voor het downloaden van je valentijnskaart): https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-7-2023-deel-je-groene-hart/

Week 8: Halveer je voetafdruk

De helft van je wasmiddel. De helft van je stress. De helft van je uitgaven? Alles gaat deze week door de helft. We gaan de kunst leren van meer doen met minder. Niet gedachteloos consumeren, maar bewuster en genietend consuminderen. Want less is more. Toch?

Hoe precies? We gaan gebruik maken van het halveringsprincipe. Een mooie manier om na te gaan hoeveel je van iets nodig hebt. Gebruik eens de helft shampoo en kijk of dat nog genoeg is. Is dat het geval? Halveer dan nog een keer. Dit kan je met allerlei zaken doen: tandpasta, wasmiddel, afwasmiddel. Maar ook met eten dat je gedachteloos naar binnen werkt. En met de spullen die je koopt.

Dus volg dat halfgare stemmetje in je hoofd en halveer!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-8-2023-halveer-je-voetafdruk/

Week 9: Ga straatjutten

Deze week word je een plandelaar, of misschien wel een plogger: wandelend of joggend ga je elke dag één stuk zwerfaval opruimen. Zie je het als rotzooi van een ander? Wist je dat het meeste zwerfafval niet expres wordt weggegooid? Het wordt verloren, valt uit zakken of waait uit fietsmandjes. En dat gebeurt ook wel eens bij jou. Daarom draaien we het om: afval opruimen doe je vóór een ander. Je helpt er iemand mee. Je oma, je buren of je vrienden. En het helpt natuurlijk de plastic soep kleiner te maken.

Trommel iedereen op en doe zaterdag mee met de Landelijke Opschoondag. Heel Nederland jaagt die dag op ‘zwerfies’. Als een kwart van alle Nederlanders elke dag één stuk zwerfafval ruimt, dan zou je al na drie dagen je best moeten doen om zwerfafval te vinden. Doe je mee?

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-9-2023-ga-straatjutten/ 

Heb je de smaak te pakken? Wat dacht je van onderdeel worden van de Haaksbergse Bermbrigade? Klik hier voor meer informatie over de Bermbrigade en hoe je je kunt aanmelden. 

Week 10: Eet lekker vega

In deze Nationale Week zonder Vlees, je raadt het al: eten we vega. Denk je nu: hoe moet dat nou zonder sappige biefstukjes, knapperige karbonaadjes en oh oh oh die heerlijke bitterballen? Vegan celebrity Isabel Boerdam (de Hippe Vegetariër): ‘Ik wou dat ik voor iedereen zou kunnen koken, want vega eten is echt lekker, makkelijk en er zijn verrassende nieuwe producten.’

🍏🥚Appeltje eitje dus 🙂 Kun je toch wel wat tips gebruiken? Isabel geeft je er vast drie:

1. ga naar weekzondervlees.nl voor makkelijke receptenboekjes
2. experimenteer met groente roosteren (zoveel lekkerder!)
3. gebruik vega kip of gehakt, zodat de structuur lijkt op vlees

🥜Peanuts voor jou? Ga dan deze week voor vegan en laat ook zuivel en eieren staan.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-10-2023-eet-lekker-vega/ 

Week 11: Laat je stem horen

Deze week geven we je sympathieke tips om je duurzame stem te laten horen. Helpt dat? Nou en of.

Zo begon 52wekenduurzaam.nl drie jaar geleden met drie bezorgde vrienden. Inmiddels doen al heel veel mensen met ons mee. Woopwoop! Op naar de 52.000 😊. Laat jij de wereld ook weten dat je meedoet? Let’s get loud!

Gesprekken over klimaat kunnen pittig zijn. Daar weten ze bij Klimaatgesprekken.nl gelukkig alles van en daar kun jij van profiteren. Ontdek in de weekuitdaging hoe je met je buurman of tante, maar ook met de kassière het gesprek op plezierige manier kan voeren. Spoiler: luisteren 😉

Kom je al in de stemming? Dat is mooi, want op 15 maart kun je ook nog stemmen voor de Provinciale Staten en de Waterschapsverkiezingen.

Zo laat je je groene stem horen: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-11-2023-laat-je-stem-horen/

Week 12: Doe de voorjaarsschoonmaak

Jaaa de lente is begonnen! We gaan fris en fruitig het voorjaar in met een grote voorjaarsschoonmaak. En niet zomaar eentje. We duiken namelijk eens diep dat gootsteenkastje in en gaan vieze schoonmaakmiddelen vervangen door schone. Zet de leesbril op lees de etiketten. Zie je op een fles een rood omrande ‘ruit’? Dat is een ‘vies’ middel en dus dé ideale kandidaat om te vervangen voor een ecologische variant.

Wist je dat je heel simpel zelf schoonmaakmiddel kan maken, bijvoorbeeld met schoonmaakazijn en baking soda? Dat is ook nog eens flink goedkoper. Wees creatief, bind je theedoek om je voorhoofd, mix als volleerd bartender de ideale vulling bij elkaar en dartel door je brandschone woning. 

Alles over zeepjes en sopjes: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-12-2023-doe-de-voorjaarsschoonmaak/

Week 13: Heel Holland wipt - vergroen je buurt

We gaan wippen! Tegels wel te verstaan, op het NK Tegelwippen. Hop, tegels eruit, planten erin. Waarom? Voor als de regen met bakken uit de hemel komt. Maar ook voor als het te droog is. Bovendien vergroot je met groen de leefomgeving van insecten, bijen en vogels. Die krijgen meer voedsel en plekken om te wonen. We hebben meer groen nodig in de stad!  

🧽 groen werkt als een spons
❄️ groen werkt als een koelelement
🍀groen maakt insecten, bijen en vogels gelukkig

Wip mee voor een mooiere, groenere, koelere, vrolijkere, water- en bijvriendelijke en tegelvrije omgeving. Hoeveel tegels wip jij? Wippen is belangrijker dan winnen, maar… het is wel een kampioenschap, dus zet je beste steentje voor 😉

Hier vind je alle wiptips: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-13-2023-heel-holland-wipt/

Week 14: Food for thought

Heb je weleens een film gezien waardoor je opeens op een hele andere manier naar iets ging kijken? Of een boek gelezen waardoor er opeens een groot kwartje viel? Dat is de kracht van verhalen. Na een kwartaal van duurzame stapjes zetten mag je deze week lekker achterover zitten. Kruip in je luie stoel en laat je inspireren. Er staat een mooie groene inspiratielijst voor je klaar om gratis te downloaden.

Onze top 3:
🎥The biggest little farm
▶️The positive chain of change
📚 De verborgen impact

Heb je ook tips? Een film waar je steil van achterover sloeg? Een boek waar je even heel erg stil van werd? Een podcast waardoor je iets wat je vroeger gewoon vond toch heel anders bent gaan doen? Deel je tips met anderen.

Kruip in je luie stoel en laat je inspireren: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-14-2023-food-for-thought/

Week 15: Ontdek je lekje

Watt…?? Is dat ook wat jij denkt als je je energierekening ziet? Trek dan nu je camouflagepak uit de kast. Zet krijgersstrepen op je wang. Zet je zelf van stand-by op áán. Deze week gaan we op slurper-safaritocht in eigen huis. Welke grote energieslurpers kun je ontdekken? En hoe kun je het verbruik terugdringen?

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Dat wordt vaak opgeslurpt door een aantal apparaten. Als je weet welke, is het makkelijk om hierop te jagen. 

Deze week in de challenge:

✓ Drie sluipverbruikers die je vandaag nog kunt aanpakken
✓ Slimme manieren om te meten
✓ Kijken, kijken, dan pas kopen

En natuurlijk grote en kleine tips voor grote en kleine besparingen.

Ontdek jouw lekje: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-15-2023-ontdek-je-lekje/

Week 16: Word guerrilla gardener

Voel je het ook? Dat je zin hebt om rond te dartelen en je liefde te verspreiden? Deze week hebben we de lente in onze bol en gaan we de bloemetjes en bijtjes in onze wijk een handje helpen. Op 22 april is het nationale zaaidag. Op die dag sluipen we door onze buurt als guerrilla gardener, gewapend met schep en zaadbommen. Bestrooi je buurt met bloembommen. Vrolijk je straat op met een bloemexplosie. Maak de bijtjes blij met fleurige nieuwe voedselbankjes 🐝.

Eerst: een speurtocht, buiten de gebaande perken. Waar zie je kale aarde onder een boom? Waar zie je braakliggende landjes? Waar zie je kale randjes? Hier kun je allemaal zaaien of plantjes planten. Maak je eigen zaadbom, stop stokrooszaadjes tussen de tegels en tover je buurt om tot een bloemenparadijs. Oh, en vergeet niet een schaal water neer te zetten voor dorstige bijtjes.

🌸 De Pollinators zorgen voor gratis biologische bloemzaadjes. Haal ze op en zaaien maar!

Zo word jij een guerrilla gardener: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-16-2023-word-guerrilla-gardener/

Week 17: Ga op avontuur in eigen land

Het is vakantie!

Je bent úúúren aan het reizen met de auto of het vliegtuig.
‘Zijn we er al?’
‘Ik moet plassen!’
‘Waar zijn onze paspoorten eigenlijk?’
En vervolgens: de deceptie. Jullie Airbnb à la Chateau Meiland, blijkt toch meer een Chateau ‘Mweh’land. Heb je daar nou dat hele eind voor gereisd?

Goed nieuws: om écht leuke plekken te ontdekken, hoef je niet ver te reizen. Dat scheelt heel wat kilometertjes en dus CO2-uitstoot. Ga op avontuur zonder uren achter het stuur! Ga op avontuur in eigen land.

Ken jij Nederland eigenlijk wel goed? Ooit met een kano door de Biesbosch gevaren? Met het paard door de Kennemerduinen gedraafd? Of heb je al eens wad gelopen in het unieke natuurreservaat de Waddenzee?

Alle tips om jouw vakantie dichtbij huis te plannen: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-17-2023-ga-op-avontuur-in-eigen-land/

Week 18: Week van de arbeid

Na 17 uitdagingen ben je thuis waarschijnlijk al lekker duurzaam bezig. Je hebt weinig afval, recyclet het zo goed mogelijk. Je eet vegetarisch en let meer op je energieverbruik… Maar hoe zit dat eigenlijk op je werk?

Veel mensen letten er daar een stuk minder op. Staan uren in de file. Scoren nog snel een bakkie met saucijzenbroodje op het station. Huppakidee, afval weg ermee. En op het werk staan de lichten altijd aan en je hebt maar één prullenbak onder je tafel…Tja, wat doe je eraan?

Het is ook best lastig, want je bent in jouw duurzaamheidsambitie misschien afhankelijk van je baas of van je collega’s. Tenminste, dat denk je. Weet dan dat steeds meer werkgevers het hoofd breken over hoe ze energie en grondstoffen kunnen besparen, en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat werknemers gezonder eten, en meer bewegen. Omdat het veel geld bespaart. En omdat steeds minder mensen willen werken voor een vervuilende werkgever.

Het is 1 mei, de dag van de arbeid. Wij maken van deze week de Week van de duurzame arbeid! Dus pak de fiets of trein ipv de auto, neem je eigen mok mee, neem de trap ipv de lift, eet gezond en vegetarisch. Start jouw eigen duurzaamheidsbeweging!

Zo verduurzaam jij (op) je werk: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-18-2023-week-van-de-arbeid/

Week 19: Sla ‘m tot moes

Deze week gaan we je leren om je eigen boontjes te doppen! Met de handen in de aarde. Zelf je sperzieboontjes en courgette zaaien, water geven en oogsten maar.

Even lekker ontspannen naast alle drukke werkzaamheden met de computer. Uit je hoofd en in je lijf. Je eigen (biologische) groenten verbouwen is niet alleen super zen, het is ook echt gezonder. Het wroeten in aarde verhoogt je weerstand. En het geeft meer bewustzijn van en respect voor ons voedsel.

Respect? Jazeker, want het kost veel aandacht en liefde om uit dat ene zaadje een plant te laten groeien waar je uiteindelijk ook van kunt oogsten. Slakken die op de loer liggen. Teisterende droogte. Te veel of te weinig zon of voeding? Als het je lukt om uiteindelijk je eigen groente te oogsten, dan geeft dat een voldaan gevoel.

Deze week geven we je tips om jouw moestuin te starten. En maak het jezelf niet te moeilijk. Start bijvoorbeeld met een bak, aarde en wat slazaadjes. Zo maak je in een ommezwaai je eigen saladebar. Ook geschikt voor op het balkon dus. Succes!

Meer tips voor het starten van jouw eigen moestuin? https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-19-2023-sla-m-tot-moes/

Week 20: Let op de kleintjes

Deze week gaan we op de kleintjes letten! En daarmee bedoelen we niet de bonusfolder uitpluizen voor de beste koopjes. Nee, we gaan op zoek naar microplastics…

Microplastics?? Minuscuul kleine plastic deeltjes die loslaten van of verstopt zitten in producten die we dagelijks gebruiken. Van je schuurspons en vershoudbakjes tot de kleding die je draagt. In sommige tandpasta’s, douchegel of scrub.

Doordat microplastics met het blote oog nauwelijks te zien zijn, hebben we niet door dat we ze opeten. Ook spoelen we ze nietsvermoedend via ons afvoerputje en het riool de zee in. Schadelijk voor veel dieren, maar inmiddels ook een gevaar voor onze eigen gezondheid.

Wij kunnen hier wat aan doen. Door minder plastic te kopen, en verdachte producten die we kopen te scannen op microplastics. Download de app ‘Beat the Microbead’ (www.beatthemicrobead.org/download-btmb-app/) en zie meteen of je product microplastics bevat. 

Alles weten over microplastics en hoe schadelijk ze zijn? https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-20-2023-let-op-de-kleintjes/

Week 21: Verwen je fiets

“Fietsen is een ramp voor de economie van een land. Een fietser koopt geen auto en sluit geen autolening af. Neemt geen autoverzekering en koopt geen brandstof. Brengt zijn auto niet weg voor onderhoud en reparatie. Maakt geen gebruik van betaald parkeren en wordt niet zwaarlijvig. Gezonde mensen zijn niet nodig voor de economie…”

Hahaha. Serieus? Nee, natuurlijk niet! Wij weten het wel. Wij houden van fietsen. Deze week gaan we onze fiets verwennen, zodat hij ook ons verwent. 

Aha, op die fiets! Want op een rammelbak met slappe banden fiets je toch niet lekker? En ben je snel geneigd om toch maar even de auto te pakken… Terwijl als jouw fiets er bling bling bij staat, hij veel uitnodigender is en jou als het ware verleidt om een blokje om te gaan.

Meer tips bij de uitdaging van deze week? https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-21-2023-verwen-je-fiets/

Week 22: Week zonder afval

Vorige week meegekregen dat het de week zonder afval was? Wij gaan nog een weekje door!

Emily-Jane Townley, schrijver van het boek Leven zonder afval geeft een kijkje in haar keuken en badkamer. Ze laat zien hoe we daar het meeste afval weggooien. En hoe je dat kan voorkomen.

Deze week gaan we een flinke uitdaging aan. Wij gaan met eigen bakjes en zakjes inkopen doen. En een glimlach op het gezicht toveren bij de mensen om ons heen. We gaan onze shampoofles vervangen voor een shampoobar en misschien tandenpoetstabletjes aanschaffen als vervanger voor de tube. Waarom? Om veel minder afval te maken. En een opgeruimd gevoel over te houden. Om te kijken of het bevalt. Zo ja, dan ga je ermee door. Zo niet, dan is er volgende week weer een nieuwe uitdaging. Zo simpel.

Meer tips wat je kunt doen in deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-22-2023-week-zonder-afval/

Week 23: Mest je kledingkast uit

De zomer breekt aan… Goodbye winterkleren, hello zomerkleren! Tijd voor het opruimen van je kledingkast. Dit keer ook met een duurzame blik.

We hangen broeken, jurkjes en shirtjes weer vooraan. Maar we gaan verder. Wat normaal direct achter in de kast belandt, gaan we sorteren met een duurzame blik. Een bewuste kledingkast levert veel op. Meer rust en ruimte. En als je weet wat je in de kast hebt hangen, koop je geen onnodige kledingstukken meer. Belangrijk, want de kleding-industrie is na de olie-industrie de meest vervuilende sector in de wereld. 

Meer tips bij de uitdaging van deze week? https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-23-2023-mest-je-kledingkast-uit/

Week 24: Pluk je wild

We doen het eigenlijk al zonder dat we het weten: wildplukken! Het zit in de kern van ons DNA. Wij zijn jagers en verzamelaars, net als onze voorouders voor de komst van de landbouw. Alleen nu op een iets andere manier. De eetbare natuur hebben we verruild voor… de supermarkt. Lekker makkelijk, maar wel een beetje saai.

Deze week trekken we ons berenvel aan en halen de oermens naar boven. We gaan jagen en verzamelen!

Dus… buk en pluk de dag, we gaan een culinair driegangen menu bereiden. Heerlijk, gezond en rechtstreeks uit de natuur.

Let natuurlijk wel op: Zorg ervoor dat je zeker weet dat wat je plukt ook echt eetbaar is. En dat je nooit teveel plukt. Download een plantenherkenningsapp zoals Picturethis of Plantsnap. 

Meer tips bij de uitdaging van deze week? https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-24-2023-pluk-je-wild/ 

Week 25: Wake up before you go go

Ken je dat? Dat je net te lang blijft liggen, gehaast opstaat en de rest van de dag achter de feiten aanloopt? Welk ochtendritueel past bij jou? Ben jij een vroege vogel, een nachtuil of iets er tussenin?

Eén ding is zeker. Hoe je opstaat, zet de toon voor de hele dag. Een bewuste start in de ochtend zorgt voor meer rust in je hoofd kan zelfs bijdragen aan het maken van duurzame keuzes.

Deze week heeft de langste dag van het jaar. Laten we eens extra vroeg opstaan en er bewust van genieten!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-25-2023-wake-up-before-you-go-go/

Week 26: Van ruilen komt geen huilen

In week 23 hebben we onze kledingkast uitgemest. Kleren die we niet meer droegen deden we in vier zakken. Eén zak met kleding om te repareren, één zak met stoffen waar je iets nieuws van kunt maken en eentje om weg te brengen naar de recycling. Met de vierde zak gaan we deze week aan de slag: kleding die we weg gaan geven óf ruilen. Het is tijd voor een feestje!

Want veel te gemakkelijk gooien we vaak oude of kapotte kleren weg. Deze week doen we het anders. We maken er een kledingruilfeestje van!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-26-2022-van-ruilen-komt-geen-huilen/

Week 27: Oeps

Ben je iedere week weer benieuwd naar onze nieuwe uitdaging? Of merk je stiekem dat je onderweg ergens bent afgehaakt? Je bent druk en er is ook zoveel te doen…

Oeps! Mag het af en toe eens even niet lukken?

Deze week sta je stil bij je successen, je strubbelingen of de momenten waarop je afhaakte. Wat zijn jouw klimaatspagaten en oeps-momentjes? Durf jij je guilty pleasures op tafel te leggen, zonder het bijltje erbij neer te leggen?

Laat je inspireren door de klimaatpsycholoog. En vind jouw manier om mét plezier weer verder te gaan. Op weg naar jouw eigen duurzame leefstijl.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-27-2023-oeps/

Week 28: Fix it!

Handige Harry’s en Harriëttes opgelet. Heb je iets dat stuk is? We can fix it!

Een kapotte printer, haperend scheerapparaat of gebroken beachballset? Soms is het gemakzucht en maak je de beslissing om een nieuwe te kopen in een opwelling. Je wordt in deze wegwerpmaatschappij al snel verleid tot het doen van impulsaankopen. Nieuwer en groter? Meestal niet een duurzame keuze. Je voelt dat de schoen wringt. Maar kan het ook anders? Natuurlijk. Simpel. Repareren gewoon.

Misschien kun je het zelf? Of vraag je je handige buurman. En als die niet thuis geeft, check dan eens repareer.com voor bijvoorbeeld een repaircafé bij jou in de buurt. Help is on its way!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-28-2023-fix-it/

Week 29: Geef geluk

Wat geef jij iemand die jarig is? Uit onderzoek is gebleken dat spullen zelden gelukkig maken. Ervaringen daarentegen wel. Wil je iemand gelukkig maken? Doe dat dan niet met spullen, maar met aandacht. Met duurzame ervaringen. Ga op duurzame date. Oh yeah, this is your lucky day!

Spullen zorgen voor een aanzienlijke verborgen milieu-impact. Dus sta je op het punt om een cadeautje te kopen voor iemand die jarig is of valt er iets anders te vieren? Ren niet meteen naar de winkel. Spullen hebben we wel genoeg. Deze keer pak je het anders aan. Je bedenkt iets waar je de ander echt blij mee kunt maken. Geef geluk!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-29-2023-geef-geluk-2/

Week 30: Doe een digi detox

Vakantie, het moment om even de boel de boel te laten. Maar doen we dat tegenwoordig wel echt? Met onze verslavende smartphone en andere schermpjes draait er in de (onzichtbare wereld) nog een heleboel door. Goed om daarbij stil te staan. Echt even stil te staan en een digitale break te nemen. Naar buiten te gaan, een spelletje te spelen.

Deze week doen we een digi detox. Want wees eens eerlijk, hoe lang is jouw schermtijd? Laten we een weekje afkicken van onze verslavende telefoon.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-30-2022-doe-een-digi-detox/

Week 31: Bekijk een eik

Best vreemd eigenlijk: logo’s van bedrijven herkennen we vaak meteen, maar herken jij het ‘logo’ ofwel het blad van een plant of boom ook zo snel? Planten en bomen kunnen helaas geen reclame maken voor zichzelf. Zou het daarom zo slecht gaan met de biodiversiteit?. 

Deze week gaan we de natuur een handje helpen. We gaan plantennamen op straat schrijven en reclame maken voor de natuur. Want liefde voor de natuur begint natuurlijk door er vertrouwd mee te raken. Door haar beter te leren kennen. Maak eens kennis met bomen. Bekijk mevrouw Eik. 🌳

En dat betekent natuurlijk ook gewoon genieten. Tot rust komen. De vogels horen fluiten. Lukt het jou om de digi detox van vorige week nog iets langer vol te houden?

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-31-2023-bekijk-een-eik/

Week 32: Goed bezig

Zie je de buurvrouw die zwerfafval opraapt? De camping-eigenaar die zijn afval scheidt? Als je goed kijkt, zie je heel veel kleine duurzame stapjes van mensen om je heen. En dat is fijn. Dat is een compliment waard. Zeker weten.

Pessimisten zijn er genoeg. Benoem de positieve dingen. Strooi met complimentjes! Dat is leuk voor de ander, maar geeft jezelf ook een voldaan gevoel. En je draagt bij aan het rimpel-effect: zoals bij een steen in het water, verspreiden de positieve kringen zich steeds verder.

Dat is wat we nodig hebben om vooruit te komen. Om een duurzamere leefstijl te ontwikkelen. En vergeet jezelf ook niet op je borst te kloppen. Jij bent goed bezig!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-32-2023-goed-bezig/

Week 33: Let op je natje en je droogje

Nederland en water; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nederland is heel vatbaar voor overstromingen. En door klimaatverandering, met steeds extremere buien, wordt het risico daarop steeds groter.

Maar wist je dat de andere kant van de medaille de verdroging is? De natuur kraakt en piept, de landbouw zwoegt en zweet. En zelfs onze drinkwatervoorziening loopt steeds vaker gevaar.

Deze week gaan we beide kanten bekijken; ons natje én ons droogje. En hoe we zelf kunnen bijdragen. We gaan meer ruimte geven aan het hemelwater. En we gaan ons eigen waterverbruik verminderen. Hoe? Door je tuin eens minder te sproeien. Door tegels te wippen. Of door een regenton te installeren. Bijvoorbeeld.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-33-2023-let-op-je-natje-en-droogje/

Week 34: Bingo!

Het is Komkommertijd. Tijd voor het eten van komkommers!

‘Serieus, is dat de uitdaging van deze week?’

Uhh, ja. Nou, samen met heel veel andere lekkere en gezonde dingen dan. Ben jij ook opgegroeid met de schijf van vijf? Vergeet hem. Hij is hopeloos verouderd. We gaan hem vervangen door de BINGO van tien.

Deze week gaan we gezondheidsbingo spelen, met tien voedingsmiddelen die we veel te weinig eten. Gezondheidsbingo bestaat uit 10 verschillende categorieën voedingsmiddelen die worden uitgelegd op de bingokaart. Heb je ze op één dag alle 10 gegeten? Dan roep je BINGO. Je kunt tot vijf keer BINGO roepen op een dag.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-34-2023-bingo/

Week 35: Duik in je data

Na die heerlijke duiken in het zwembad of in de zee tijdens je vakantie, gaan we nu voor een frisse duik in je data! Al je mailtjes, foto’s en filmpjes staan dan misschien wel lekker te zweven in de cloud, er is een datacentrum voor nodig om die in de lucht te houden. En die verbruiken nogal wat energie (en veroorzaken dus uitstoot). 20 mailtjes per dag sturen staat bijvoorbeeld gelijk aan 1000 kilometer autorijden.

Alles wat online staat, blijft bestaan tot je het weggooit. Jep, ook dat ene boze mailtje naar je ex uit 2005, die foute foto’s van je vakantie naar Chersonissos en de ge-he-le Whatsapp-geschiedenis van jou en je beste vriend(in). Niks om je voor te schamen natuurlijk, alleen als we nagaan hoeveel energie dat kost, staat het schaamrood ons toch wel op de kaken.

Tijd om te gaan cloudcleanen dus! Je hoofd heb je tijdens de vakantie lekker leeg kunnen maken, tijd om dat ook te doen met je digitale opslag.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-35-2023-duik-in-je-data/

Week 36: Don't spill

Wist je dat we in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel verspillen? Dat is een file vrachtwagens, afgeladen met voedsel van Utrecht tot Barcelona! Zonde toch?

De consument is met ruim een kwart van alle verspilling in ons land de grootste verspiller en verspilt 35 kilo per persoon per jaar aan vast voedsel. In geld is dat circa € 150,- per persoon. Gelukkig worden steeds meer mensen zich bewust van de impact van voedselverspilling. Door op de juiste manier voedsel te kopen, koken en bewaren kan veel voedselverspilling in huishoudens voorkomen worden. Voor iedere kilo voedsel die wordt verspild, wordt gemiddeld drie kilo CO2 uitgestoot. Samen minder voedsel verspillen is dus goed voor het klimaat én je portemonnee.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-36-2023-dont-spill/

Week 37: World Clean Up Day

Stoor jij je ook zo aan het zwerfafval op straat? We gaan het opruimen én fotograferen, zodat de vervuiling bij de bron kan worden aangepakt.

En dat doen we niet alleen. Want deze week is de grootste wereldwijde opruimactie van zwerfafval van het jaar! Meld je aan, organiseer een eigen groep deelnemers en locatie of sluit je aan bij een bestaande actie. Gezellig.

Naast opruimen van zwerfafval is het doel deze week om ook vast te leggen wat je opraapt. Super belangrijk voor het vinden van structurele oplossingen. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Wij gebruiken de app Plastic Avengers of Literati.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-37-2023-world-clean-up-day-2/

Week 38: A je to

Beter een goede buur, dan een verre vriend’ zeggen ze. En zo is het maar net. Want als jouw relatie met je buren goed is, dan kun je samen dingen doen om de wereld ietsje mooier te maken.

Het is burendag komende zaterdag. Nodig je buren eens uit op de koffie, of organiseer samen een straatfeest. Bedenk wat je allemaal samen zou kunnen doen. Een opruimactie samen met alle kinderen? Tegels wippen en je straat vergroenen? Met inkoopvoordeel zonnepanelen op meerdere daken leggen? Of een groendak? Je auto of gereedschappen delen?

Er is zoveel leuks en duurzaams dat je samen met je buren kunt doen. En dat is niet alleen financieel voordelig, maar ook nog eens supergezellig. Voor mekaar buur. A je to!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-38-2023-a-je-to/

Week 39: Sorry

We gaan onze relaties onder de loep nemen. Een frisse wind erdoor. En nee, dat betekent niet dat je je schoonmoeder meteen bij het grofvuil brengt of je man naar de kringloop…

Maar dit is wel hét moment om je relaties eens langs te lopen en zo je koppie leeg te maken. Opgeruimd hoofd = meer aandacht voor je fysieke en sociale omgeving! Want als je ‘bezet’ bent door onfrisse zaken tussen jou en anderen, hoe klein ook, heb je minder aandacht voor jouw eigen gezondheid en voor de gezondheid van de planeet.

Het is deze week de Week tegen de Eenzaamheid, waarin verbinding en ontmoeting centraal staan. Staat er nog iets in de weg tussen jullie? Let’s clear the air. Zeg sorry.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-39-2022-sorry/

Week 40: Heb de kleintjes lief

We zouden het op dierendag kunnen hebben over minder vlees eten. Over de 50 miljard kippen, een half miljard koeien en 1,5 miljard varkens die jaarlijks worden geslacht. Maar dat doen we niet. Niet nu.

Deze week zoomen we in op de kleine diertjes: de insecten en de wormen. Ze staan aan het begin van de voedselketen en zorgen ervoor dat allerlei andere mooie dieren (zoogdieren en vogels) kunnen overleven in een biodivers ecosysteem.

We zijn vaak onbewust helemaal niet zo aardig tegen deze kleine huisdiertjes. 🐞

Dat gaan we deze week op dierendag dus helemaal anders doen. Wij gaan zelf compost maken. En we gaan onze tuin dit jaar eens een keer NIET winterklaar maken. Zodat alle beestjes WEL klaar zijn voor de winter.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-40-2022-heb-de-kleintjes-lief/

Week 41: The big 5

Stijgende energieprijzen zorgen voor grote schrik. Gaan de gasprijzen weer door het dak? En betekent dat een flink hogere rekening? Wat moet je als consument nu doen? Je huis verduurzamen! En dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar natuurlijk ook voor je wooncomfort. Mmmm, lekkere warme voeten deze winter. Maar waar moet je beginnen?

Met het inschakelen van een energiecoach om jouw huis onder de loep te nemen… Er zijn eigenlijk vijf grote stappen waarmee je achtereenvolgens aan de slag kunt: The Big Five. Door een quick-scan te laten maken krijg je jouw persoonlijke stappenplan in handen en weet je wat je te doen staat op het moment dat jij er aan toe bent.

Heb je een huurwoning, ga dan in gesprek met je verhuurder of kijk wat je al zelf met gedrag en kleine maatregelen (quick wins) aan verduurzaming kunt doen.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-41-2023-the-big-5/

Week 42: Duurzame zorg

Wist je dat de zorgsector in Nederland verantwoordelijk is voor 7% van de totale CO2 uitstoot? Wat?? Dat is meer dan de luchtvaart… Daar gaan we deze week wat aan doen! 

Ziekenhuizen, huisartspraktijken en andere zorginstellingen verbruiken ziek veel energie! Door de gebouwen, de apparatuur, verwarmings- en koelsystemen. Door vervoer en transport. Door het grondstoffengebruik en afvalbeheer.

En wat gebeurt er als medicijnresten (via het riool of jehuisvuil) in het grondwater terecht komen? Het zorgt voor een flinke ecologische verstoring, de verontreiniging van ons drinkwater en resistentieontwikkeling van geneesmiddelen.  

Zeker, zorginstellingen hebben zelf een belangrijke rol in het verduurzamen van de sector. Er is een zogenaamde green deal gesloten om de verschillende partijen te laten samenwerken. 

Maar wij consumenten en patiënten spelen een belangrijke rol hierbij. Wij bepalen uiteindelijk natuurlijk zelf de zorgvraag!

Als wij minder vaak ziek zouden worden, gezonder zouden leven, beter en meer plantaardig eten, meer bewegen en beter slapen… dan zou de vraag naar zorg vanzelf afnemen. Dan zou de productie van medicijnen en de afvalberg verkleinen. Dan neemt de CO2 uitstoot af.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-42-2023-duurzame-zorg/

Week 43: Spring over

Je bent al lekker duurzaam bezig, maar weet je eigenlijk wel hoe duurzaam jouw bank met je spaargeld omgaat? En je verzekeraar, pensioenfonds of energieleverancier? Er blijken meer mensen die van partner veranderen dan van bank. Hmmm. Koudwatervrees!

Overstappen, het is zo’n klus die je maar steeds voor je uitschuift. En dat is nergens voor nodig! Het is echt veel gemakkelijker dan je denkt. Wij helpen je deze week op weg met tips van een Nederlands kampioen polstokverspringen 🙂

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-43-2023-spring-over/

Week 44: Vegaaaan met die banaan

Eerder in het jaar hadden we de weekuitdaging ‘Eet lekker vega’ tijdens de Nationale Week zonder Vlees. En in een latere week speelden we een potje BINGO om meer gezonde dingen te eten. Nu gaan we nog een stapje verder.

Op 1 november is het World Vegan Day. Lukt het jou om deze dag of misschien wel de hele week helemaal plantaar-dig te eten.

Waarom? Zuivel vormt naast vlees een grote belasting voor het milieu en dierenleed. En is in de hoeveelheden waar-mee we het nuttigen ook verre van gezond.

Maar is veganistisch koken niet lastig? Wij geven je 10 tips om je op weg te helpen. Dus, vegaaaan met die banaan!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-44-2023-vegaaaan-met-die-banaan/

Week 45: Delen is het nieuwe hebben

Je kent ze wel. Van die spullen die je maar heel af en toe gebruikt. Een partytent, een aanhangwagen, kampeerspullen of een hogedrukspuit. Waarom zou je dit soort dingen kopen, als je ze ook kunt huren of lenen van je familie, vrien-den, of buren? 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Een auto staat bij veel mensen zelfs 95% van de tijd stil.

Weet je wat de grootste bron van CO2-uitstoot in Nederland is? Vliegen of je energieverbruik in huis misschien? No-pe! Het is het kopen van nieuwe spullen. Dat kan minder. Voordat je iets nieuws koopt zijn er allerlei andere moge-lijkheden. Zoals lenen, ruilen of repareren.

Deze week gaan we het hebben over delen. Want: delen is het nieuwe hebben. En daar maak je geheid nieuwe vrienden mee!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-45-2023-delen-is-het-nieuwe-hebben/

Week 46: (s)meer is minder

Verzorgingsproducten, we smeren wat af met zijn allen… Crèmes, douchegels, shampoos, nagellak en scheerschuim. Hoeveel hebben we eigenlijk nodig en hoe belastend zijn die producten voor het milieu? Heb je dat ene speciale oogserum écht nodig (we kijken nu vooral even naar de vrouwelijke groendoeners onder ons)? En hoeveel verschillende flesjes parfum staan er bij jou op de plank?

Al die producten bevatten vaak bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu zoals microplastics, drijfgassen en oplosmiddelen. En ze zorgen voor heel veel afval.

Maken we onze huid en haar niet een beetje verslaafd? Geldt hiervoor ook niet (s)meer is minder? 😉

Probeer eens een weekje te minderen en kijk hoe het bevalt.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-46-2023-smeer-is-minder/

Week 47: Green Friday

Reclames op de radio, folders in de bus, tv-spotjes… De verleiding is overal. Kopen, kopen en nog eens kopen. Goedkoper, sneller en steeds meer. Met als climax Black Friday.

HO, HO, HO! Dit jaar krijg je een duurzaam cadeau. De Kerstman en Sinterklaas zijn er helemaal klaar mee. We gaan voor de feestdagen onze eigen spullen een nieuw leven geven, tweedehands cadeautjes kopen. Of ervaringen weggeven.

Deze week gaan we consuminderen! Om weer meer voldoening te krijgen. Green is het nieuwe black. Wij gaan voor een Green Friday!

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-47-2023-green-friday/

Week 48: Papier hier

Heb je Black Friday weerstaan? Maar moet je nu toch echt cadeautjes inslaan?

Voor Kerst of Sinterklaas, en ga je ze online bestellen helaas?

Dat stoot natuurlijk uit veel CO2, maar kost ook massa’s kartonnen dozen. Nee!

Wist je dat er op dit moment hier een echt tekort is aan papier?

En is jou ook gemeld dat daarvoor levende bomen worden geveld?

DAT VALT TOCH NIET TE RIJMEN?

In December pakjesmaand gaan we ons papierverbruik eens extra onder de loep nemen. Bijvoorbeeld door op een creatieve manier de cadeautjes in te pakken.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-48-2023-zuinig-met-papier/

Week 49: Kap ermee

We kappen ermee! Met het kappen van kerstbomen. Want wist je dat er in Nederland jaarlijks 2,5 miljoen kerstbomen worden gekocht?! Zeg nou zelf, zo’n boom heeft een paar jaar z’n best staan doen om tot wasdom te komen en wij gooien hem na drie weken plantmishandeling gewoon weer weg? Niet echt duurzaam…

Oh denneboom, oh denneboom. Dit jaar laten we je lekker in het bos staan.

Deze week gaan we kijken hoe we kerst op een andere manier minstens zo gezellig kunnen maken. We geven je inspiratie om duurzaam in hoge sferen te komen.

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-49-2023-kap-ermee/

Week 50: Geef

We houden de uitdaging simpel deze week. Of je het nu doet als liefdevolle daad, om je geweten te sussen, of omdat je weet dat door gul te geven, je feitelijk veel meer terugkrijgt? Hoe dan ook, het is bijna Kerstmis. We gaan naar binnen, strijken over ons grote gulle groene hart en gaan… geven!

We gaan geven aan een goed doel, dat de wereld mooier maakt. Om ons doel kracht bij te zetten zingen wij samen met het prijswinnende studentenkoor Dekoor uit volle borst het lied Leef, uhhhh Geef!

Geef, alsof ’t je laatste dag is. Geef omdat de wereld haast vergaat. Geef, omdat ’t vijf voor twaalf is. Geef, geef alles wat je kan! Ge-e-e-eeef. 🎶 🎵

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-50-2023-geef/

Week 51: Take a break

Wat hebben we hard gewerkt! We hebben zoveel stappen gezet om onze duurzame leefstijl te ontwikkelen. Daar mag je best een beetje trots op zijn.

Het is kerstvakantie. Tijd om even helemaal niets te doen, naar binnen te gaan en te reflecteren. In alle rust te kijken welke duurzame stappen je dit jaar (bewust of onbewust) hebt gemaakt.

Om volgende week vol goede moed je goede voornemens te kunnen formuleren 😉

Alle tips voor deze week: https://52wekenduurzaam.nl/week-tips/week-51-2022-take-a-break/