Home Voedselverspilling

Voedselverspilling

We kunnen ook duurzamer met onze voeding omgaan. We kunnen minder vlees en zuivel gebruiken, maar ook een eerlijke prijs aan de boeren geven. Minder vlees en zuivel maken helpen ook om het milieu minder te belasten. Wist je bijvoorbeeld dat voor de productie van 1 kg biefstuk maar liefst 57.9 kg CO2 wordt uitgestoten, terwijl dit voor 1 kg tofu maar 3,5 kg CO2 is? En denk eens na om minder verpakkingsmateriaal te gebruiken en minder eten te verspillen. Er zijn genoeg dingen die je zelf kunt doen om anders met ons eten om te gaan. Hier geven we je 7 handige tips:

Groente
Check je voorraad

Check je voorraadkast, koelkast en vriezer voordat je boodschappen doet. Wat heb je nog in huis? Wat moet als eerste op? Je weet dan wat je écht nodig hebt deze week. Staat er nog een pak yoghurt in je koelkast? Of verloopt de datum van de zak roerbakgroenten bijna? Goed om hiermee rekening te houden. Je hoeft dan bijvoorbeeld maar één pak yoghurt mee te nemen en kunt dan vanavond die roerbakgroenten eten.

Zet restjes eten en aangebroken verpakkingen op een vaste plek in je koelkast. Zo zie je in één oogopslag wat als eerste op moet.

Maak een planning en een boodschappenlijstje

Maak een planning wat je deze week gaat eten en wie er mee-eten op welke dagen. Noteer dit eventueel in je agenda of in een weekplanner. Pas de planning aan als je onverwacht een dag niet thuis eet.
Doe je één keer per week boodschappen? Maak dan een weekmenu. Doe je voor een paar dagen boodschappen, bedenk dan voor die dagen wat je gaat eten. Door alvast op te schrijven wat je gaat eten, voorkom je dat je in de winkel te veel eten koopt. En daarmee voorkom je dat je eten moet weggooien omdat je het niet op tijd op krijgt.

Boodschappenlijstje met hoeveelheden
Schrijf per maaltijd op wat je nodig hebt en noteer dit op een boodschappenlijstje. Bijvoorbeeld: ‘spinazie 500 gram’ of ‘sperzieboontjes 400 gram’. Als je van alle producten opschrijft hoeveel je nodig hebt, koop je minder snel te veel. Met een boodschappenlijstje doe je ook minder snel impulsaankopen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken, tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak kunnen redden.

Kook op maat

Kook precies op maat. Wie eten er vandaag allemaal mee? Wat is een goede portie? En hoeveel heb je in totaal dus nodig? Een keukenweegschaal kan handig zijn om af te wegen hoeveel je in de pan moet doen. Vooral bij pasta, rijst en couscous is het slim om de porties af te wegen. Deze producten zetten namelijk uit tijdens het koken. Rijst wordt ongeveer 2,5 keer groter en pasta 2 keer zo groot. Hiervan kook je al snel te veel.

Een handig hulpmiddel voor het op maat koken van pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje. Op deze maatbeker staan porties in plaats van grammen. Je hoeft het Eetmaatje dus alleen maar te vullen met ongekookte pasta of rijst tot 1, 2, 3 of 4 porties en hebt dan meteen genoeg.

Bewaar je eten op de goede plek

Door eten op de juiste plek en bij de juiste temperatuur te bewaren blijft het langer goed. Je hoeft dan minder snel iets weg te gooien. Sommige soorten groente en fruit blijven langer goed in de groentelade in je koelkast, en andere soorten juist buiten de koelkast. Brood kun je het beste bewaren in de zak, in een afgesloten trommel. Nog beter kun je brood invriezen en elke dag de boterhammen eruit halen die je nodig hebt. Ook groente en fruit kun je bewaren in de diepvries. Groente kun je het beste even blancheren (kort koken), fruit kun je gesneden in stukjes invriezen. Aardappelen, rijst, pasta en couscous kun je gekookt invriezen. In de vriezer blijft eten minimaal een maand goed. Kijk in de online Bewaarwijzer waar je een product het beste kunt bewaren en hoe lang het goed blijft.

Let op de houdbaarheid

Controleer regelmatig je koelkast en vriezer. Staan er producten in waarvan de datum bijna verstrijkt? Bedenk dan wanneer je ze op gaat eten, zodat je niks hoeft weg te gooien. Bederfelijke producten zoals vlees en vis hebben een ’te gebruiken tot’-datum (TGT). Deze kun je beter niet meer opeten na de datum, er kunnen dan namelijk bacteriën zijn uitgegroeid waar je ziek van wordt.

Producten zoals melk, yoghurt en kwark hebben een ’ten minste houdbaar tot’-datum (THT). Deze kun je vaak nog wel veilig eten kort na de datum. Zet je zintuigen in om het product te beoordelen. Kijk, ruik en proef een beetje of het nog goed is. Producten met een THT-datum die je ongekoeld bewaart, zoals ongekookte pasta en rijst, en blikken en potten groenten en bonen, kun je vaak maanden na de datum nog veilig eten. Bij fruit en groente zonder datum kun je ook je zintuigen gebruiken om het product te beoordelen.

Haal meer uit restjes en kliekjes

Heb je restjes eten in huis? Zoals een stuk bloemkool, een halve citroen of een bodempje yoghurt? Bedenk dan wat je hiermee kunt maken. Op de receptensite en de receptenapp Slim Koken van het voedingscentrum kun je zoeken op ingrediënt. Voer een ingrediënt in en je vindt meteen een gerecht. Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees, vis, peulvruchten, kruiden en een ei kun je altijd nog een lekkere maaltijd maken. Denk aan een soepje, salade, omelet of roerbakgerecht. Heb je wat over van je maaltijd? Vries het kliekje dan in voor een andere keer, bijvoorbeeld voor een avond dat je weinig tijd hebt om te koken omdat je gaat sporten. Verplaats het bakje de avond voordat je het gaat opeten van de vriezer naar de koelkast. De volgende dag meenemen als lunch is ook lekker.

Kijk hier voor meer tips over koken met restjes en kliekjes. Houd wekelijks een kliekjesdag of donder-niet-weg-dag om er zeker van te zijn dat je restjes en kliekjes opmaakt.

Bekijk hier de tools voor minder voedselverspilling op een rij.

Als je met deze tips tóch groente en fruit overhoudt, kun je dit toevoegen aan een composthoop of compostvat in je achtertuin: zo maken we nuttig gebruik van afval.

THT en TGT-datum

Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata die gebruikt wordt op voedsel. De eerste is de THT-datum. Dit staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Dit betekent dat voedsel na deze datum nog wel eetbaar is, maar dat bijvoorbeeld de kleur iets anders is. De tweede datum is de TGT-datum die vaak wordt gebruikt bij vlees, gebak en andere verse producten. Dit staat voor Te Gebruiken Tot en geeft aan dat de aangegeven datum de laatste dag is dat je het voedsel veilig kan eten. Na deze datum wordt het niet aangeraden om het nog op te eten. Als de TGT-datum is verstreken, kan je het eten het beste weggooien.

rijpe bananen