Home Nieuws Een week zonder vlees en zuivel: da’s een eitje!
banner week zonder vlees
04-03-2024
1 min. leestijd

Een week zonder vlees en zuivel: da’s een eitje!

Bron artikel: Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel

De Week Zonder Vlees & Zuivel. Wat begon als een idee aan de keukentafel van founder Isabel Boerdam, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle jaarlijkse campagne die in heel Europa wordt omarmd. Een week vlees en zuivel laten staan klinkt misschien alsof je een heleboel niet mag, maar in feite vieren we deze week zeven dagen lang een groot groentefeest met de lekkerste recepten die je ooit geproefd hebt. Als je de uitdaging écht aangaat, ga je nieuwe gerechten ontdekken, heerlijke smaken proeven en bijzondere ingrediënten leren kennen. Bijna ongemerkt maak je een meetbaar verschil voor de planeet van morgen. Wij weten zeker: je zult verrast worden!

Een week zonder vlees & zuivel: ga jij de uitdaging aan?

Wist jij dat een dagje minder vlees en zuivel eigenlijk best makkelijk is? En dat dit het lekkerste en makkelijkste is wat je zelf kunt doen voor het klimaat? Door een week vlees en zuivel te laten staan, bespaar je wel zo’n 193 liter water en 80 kilometer aan autorijden. Ook de kleine stappen helpen: zo kun je de melk in je koffie vervangen door een plantaardige variant of lunchen met een vegawrap in plaats van een boterham met vleeswaren.

Vlees en zuivel hebben een grote impact op het klimaat. De vlees- en zuivelindustrie zorgen namelijk voor veel uitstoot van broeikasgassen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals koolstofdioxide (CO2) en methaan. Deze gassen komen onder andere vrij door de veedieren en de mest die zij produceren. Ook hebben ze veel land, voer en water nodig. In plaats van het land en water te gebruiken om voer voor vee te produceren, kunnen we dit ook direct gebruiken voor plantaardig voedsel
voor mensen. Dat scheelt veel land- en waterverbruik en heeft daarmee een minder grote invloed op de planeet.

Om jou te laten zien dat wat vaker plantaardig eten heel veelzijdig, lekker en verrassend is, dagen we je graag uit een week vlees en zuivel te laten staan. Ga jij de uitdaging aan?

JIJ MAAKT HET VERSCHIL

Wanneer je als volwassene deze week geen vlees en zuivel eet, kan je wel 193 liter water en 80 kilometer autorijden besparen. Dat is 18% minder water en 41% minder kilometer autorijden aan CO2 -uitstoot dan iemand die wél vlees en zuivel eet! Deze berekeningen gaan uit van het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige vlees- en zuivelvervangers zoals peulvruchten, noten, vegan burgers, plantaardige drinks en andere vlees en zuivelvervangende producten

Inspiratie en tips!

Naast een website vol inspiratie en handige tips, heeft de stichting ook een magazine uitgebracht om jou uit te dageb deze week écht minder vlees en zuivel te eten. Je vind de magazine hier: Het week zonder vlees magazine, of download hem vanaf de website van de stichting!