Home Nieuws Zuinige apparatuur levert geld op!
Binnenkant koelkast
17-06-2021
min. leestijd

Zuinige apparatuur levert geld op!

Bijna 40 procent van uw energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten bespaart u veel geld en het is beter voor het milieu. In dit bericht leest u hoe u honderden euro’s per jaar kunt besparen door uw oude apparatuur te vervangen voor energiezuinig apparatuur.

Oude apparatuur

Als een apparaat stuk gaat of verouderd, kunt u ervoor kiezen om het apparaat te vervangen of te repareren. Soms is repareren zinvol, maar vooral met oude apparaten kan vervangen de beste keuze zijn voor het milieu. Nieuwe huishoudelijke apparaten zijn namelijk veel zuiniger met energie dan oude vergelijkbare apparaten. Een 15 jaar oude koelkast verbruikt 450 kWh, terwijl een nieuwe koelkast met dezelfde inhoud nu nog maar 150 kWh nodig heeft. Energiezuinige apparaten besparen elk jaar tot wel honderden euro’s aan energiekosten.

Grote verbruikers in huis

In ieder huishouden zijn er apparaten aanwezig die veel stroom verbruiken. Bent u benieuwd wat het vervangen van uw oude apparatuur kan opleveren? In de opsomming hieronder ziet u de grootste verbruikers in huis en ziet u ook wat u dit jaarlijks scheelt op de energierekening als u deze vervangt voor een energiezuinige variant:

  • Koelkast: €46,-
  • Vriezer: €47,-
  • Koel/vriescombinatie: €63,-
  • Vaatwasser: €37,-
  • Wasdroger: €60,-
  • Wasmachine: €50,-

Aanschaffen nieuwe apparatuur

Gaat u nieuwe apparatuur aanschaffen? Let dan bij de aanschaf op het energielabel. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Vaatwassers, wasmachines, koel- vrieskasten en beeldschermen hebben sinds maart 2021 een nieuw energielabel. De klassen A+ t/m A+++ zijn komen te vervallen en apparatuur wordt opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Er worden nieuwe methodes gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Hierdoor is de energieklasse op de nieuwe labels is een stuk lager dan op het vorige label, maar het label is een stuk overzichtelijker en biedt het meer informatie.