Home Nieuws Zonnevelden weer stap dichterbij door subsidie
Zonnepark
05-04-2022
3 min. leestijd

Zonnevelden weer stap dichterbij door subsidie

Met een subsidie van de Rijksoverheid komt de bouw van zonnevelden in Haaksbergen weer een stap dichterbij realisatie. Die subsidie is van belang om de zonnevelden financieel mogelijk te maken. Een volgende belangrijke stap is de uitgifte van certificaten. Inwoners kunnen met de aankoop van certificaten profiteren van de opbrengsten van de zonnevelden. De zonnevelden N18 Noord en N18 Eeltinkveld zijn initiatieven van Pure Energie en de Energiecoöperatie Haaksbergen.

“We staan in Nederland voor een grote energietransitie. Ook in Haaksbergen hebben we de opdracht nieuwe energiebronnen te realiseren. De energieopwek die we via de zonnevelden realiseren draagt bij aan die enorme opgave”, vertelt wethouder Jan-Herman Scholten. “Ik ben dan ook blij dat het Rijk financieel bijdraagt om dit mogelijk te maken.” Wethouder Louis Koopman vult aan: “Maar we hebben ook inwoners nodig die door de aankoop van certificaten de zonnevelden mede mogelijk willen maken. Die de energietransitie zien als iets dat we samen moeten doen. Eigenaren van certificaten krijgen daar iets belangrijks voor terug. Allereerst natuurlijk een duurzamer Haaksbergen en daarnaast ook een deel van de opbrengsten van de zonnevelden.”

Opbrengsten voor inwoners en omgeving
De twee zonnevelden waarvoor Energiecoöperatie Haaksbergen samen met Pure Energie subsidie kreeg worden nu doorgerekend. Als het financiële plaatje rond is kan de coöperatie beginnen met de uitgifte van certificaten van lening. Inwoners die certificaten kopen, delen mee in de financiële opbrengsten van de zonneparken. Voorzitter Peter Bos van Energiecoöperatie Haaksbergen laat weten dat binnenkort bekend wordt wanneer de certificaten uitgegeven worden.

Ook met de initiatiefnemer van het derde Haaksbergse zonneveld, Zonnepark Stegenhoek, heeft Energiecoöperatie Haaksbergen afspraken gemaakt om (financiële) participatie voor de omgeving mogelijk te maken. Dat betekent dat de opbrengsten van het zonneveld deels in een omgevingsfonds terugvloeien. Zo komt er geld beschikbaar voor de omgeving. Dat was één van de voorwaarden die de gemeente in haar beleidsregels voor zonnevelden heeft vastgelegd. Peter Bos: “Wij vinden het belangrijk dat door dit omgevingsfonds de omgeving vijftien jaar meeprofiteert van de opbrengsten van de velden. We hebben het voor elkaar gekregen om dit vast te leggen in de overeenkomsten voor alle zonnevelden”.