Home Nieuws Zonnevelden in Haaksbergen een stap dichterbij
Zonnepark
07-12-2021
min. leestijd

Zonnevelden in Haaksbergen een stap dichterbij

Voor de inwoners van Haaksbergen komt zonne-energie steeds dichterbij, nu het college van burgemeester en wethouders de omgevingsvergunningen heeft verleend voor drie zonnevelden. De vergunningen zijn nu onherroepelijk dus de initiatiefnemers kunnen aan de slag met de voorbereidingen om tot realisatie over te gaan. De verwachting is dat het eerste zonneveld al in 2023 in gebruik wordt genomen. ‘Duurzame energie in Haaksbergen komt zo een stuk dichterbij. We komen dicht bij de doelen die we gesteld hebben voor de Regionale Energiestrategie. Maar we zijn er nog niet, het is alle hens aan dek om onze energievoorziening te verduurzamen’, aldus Louis Koopman, wethouder duurzaamheid.

Een belangrijke stap
De beleidsregels voor zonnevelden in Haaksbergen zijn eerder dit jaar vastgesteld door de gemeenteraad en gaven ruimte aan maximaal 40 hectare zonnevelden. ‘De drie zonnevelden dragen met ongeveer 30 hectare fors bij aan de Regionale Energiestrategie (RES 1.0)’, aldus Jan-Herman Scholten, wethouder ruimtelijke ontwikkeling. Energiecoöperatie Haaksbergen biedt inwoners de mogelijkheid om mee te investeren en dus mee te verdienen aan de zonnevelden. Inwoners die hierin geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met de coöperatie: ga hiervoor naar www.energiecooperatiehaaksbergen.nl.

Zon op dak
We zijn een stap dichterbij, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog veel mogelijkheden voor grootschalig ‘zon-op-dak’. Daarin moet nog een flinke slag gemaakt worden. De doelstelling in de RES van 22 hectare ‘zon-op-dak’ is nog niet in zicht. Daarom roept de gemeente ondernemers en agrariërs op om de stap te zetten naar zonnepanelen op de grote daken. Het rijk stelt hier subsidies voor beschikbaar, zodat verduurzaming aantrekkelijker wordt. Ook zijn er mogelijkheden om coöperatief zon op dak te realiseren. Hier kun u informatie vinden over coöperatief zon op dak.