Home Nieuws Waterberging dankzij sinkhole
bouwhekken
13-10-2021
min. leestijd

Waterberging dankzij sinkhole

In november 2019 ontstond in een grasveld aan de Waandersstraat een groot gat, een sinkhole genoemd. Onder het grasveld bleek een enorme kelder te zitten, een overblijfsel van textielfabriek Jordaan die in een grijs verleden op deze plek gevestigd was. Tegelijkertijd kampt het parkeerterrein naast het veld de laatste jaren af en toe met wateroverlast. Dan geldt dus: 1 + 1 = 2. De kelder gaat eruit, een waterberging komt ervoor terug.

Er is best wat onderzoek, afstemming en tijd overheen gegaan voor het nu zover is dat de kelder – die in zeer slechte staat bleek te zijn – uitgegraven kan worden. Ook moest onderzocht worden of er asbest aanwezig was en, toen dat het geval bleek te zijn, waar het asbest dan exact lag. Inmiddels is het asbest verwijderd, mag er in de grond gewerkt worden en kan de kelder van 35 bij 13 meter verwijderd worden. Het gat dat ontstaat na het verwijderen van de kelder wordt niet volledig gevuld. Het grasveld wordt enigszins verlaagd, zodat het kan dienen als een waterberging bij hevige regenval.

Etmaal
De constructie onder de nieuwe grasmat zorgt er straks voor dat regenwater normaliter binnen een etmaal kan infiltreren in de grond. Dit voorkomt dat het gras langdurig nat is en er een modderpoel ontstaat. De werkzaamheden vinden plaatst vanaf half oktober en duren zo’n drie weken. De aannemer probeert overlast zo veel mogelijk te beperken. De werkzaamheden die het meest overlast geven zijn gepland in de herfstvakantie. Dit is onder meer afgestemd met Het Assink lyceum, om daarmee geen lessen of toetsen te verstoren.