Home Nieuws Verspillingsvrije Week: doe mee!
Groente
13-09-2022
2 min. leestijd

Verspillingsvrije Week: doe mee!

In de week van maandag 12 september t/m zondag 18 september is het de Verspillingsvrije Week! In deze week wordt er meer aandacht gevraagd voor het tegengaan van voedselverspilling. Wat kan je zelf al doen en hoe blijf je alert op voedselverspilling in de toekomst? Je leest het hier!

Feiten op een rij

Wanneer alle Nederlanders een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 23 miljoen maaltijden! Dit staat gelijk aan een vermindering van ruim 40 miljoen kg CO2-uitstoot. Ter vergelijking: om deze hoeveelheid CO2 uit de lucht te halen, is een bos zo groot als 8.000 voetbalvelden nodig. Oftewel: een week lang geen voedsel verspillen maakt zeker verschil!

THT en TGT-datum

Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata die gebruikt wordt op voedsel. De eerste is de THT-datum. Dit staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Dit betekent dat voedsel na deze datum nog wel eetbaar is, maar dat bijvoorbeeld de kleur iets anders is. De tweede datum is de TGT-datum die vaak wordt gebruikt bij vlees, gebak en andere verse producten. Dit staat voor Te Gebruiken Tot en geeft aan dat de aangegeven datum de laatste dag is dat je het voedsel veilig kan eten. Na deze datum wordt het niet aangeraden om het nog op te eten. Als de TGT-datum is verstreken, kan je het eten het beste weggooien.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Verspillingsvrije Week kan je naar de website van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling gaan. Hier vind je meer informatie en ook een receptenboekje met recepten die worden gemaakt van restjes.