Home Nieuws Rommelhoekjes in uw tuin
plantje tussen stenen
24-09-2021
min. leestijd

Rommelhoekjes in uw tuin

Om insecten en kleine dieren zoals padden, egels en muizen een schuilplaats tegen hitte, kou of regen te geven, kunt u rommelhoekjes in uw tuin creëren. De tuinen van onze woningen mogen soms best wat minder netjes zijn. Wat kunt u zelf doen?

In veel levensbehoeften van dieren kan voorzien worden door afgevallen bladeren, afgestorven plantenresten, snoeihout en wat verdwaalde stenen te laten liggen en wat minder onderhoud te plegen. Zulke rommelhoekjes zorgen voor schuilplaatsen en broedgelegenheden en zijn zeer soortenrijk. Egels en padden vinden ze geweldig. Voor paddenstoelen, mossen, varens en insecten zijn dit aantrekkelijke plekken. Pissebedden en oorwurmen vinden het heerlijk in de vochtige onderlagen en dit trekt weer vele tuinvogels aan.

Door bladeren en plantenresten te laten liggen in de winter beschermt u de bodem en hebben jonge plantjes minder last van strenge vorst. De bladeren en plantenresten vergaan en vormen compost voor de bodem wat de structuur van de bodem en het bodemleven ten goede komt. Knip in het voorjaar de overgebleven plantenresten klein en laat ze tussen de planten liggen. Nog een tip: laat in een hoekje enkele brandnetels staan, deze zijn voor veel vlinders een belangrijke ‘waardplant’ die ze nodig hebben om zich voort te planten.

Wilt u meer tips voor uw tuin die goed zijn voor flora en fauna? Kijk dan eens op de website van GroenBlauwTwente. U vindt hier inspiratie. Ook ontdekt u hier het klimaatlabel voor uw tuin: hoe scoort uw tuin?