Home Nieuws E-bike of speedpedelec?
Speed-pedelec
26-06-2022
2 min. leestijd

E-bike of speedpedelec?

Als je voor de elektrische fiets kiest in plaats van de auto, belast je het milieu 30 keer minder. Een flinke besparing dus. Daarbij is de elektrische fiets veel goedkoper in aanschaf en gebruik dan de auto.  De meeste elektrische fietsen gaan met bijtrappen ongeveer 25 kilometer per uur. Maar er zijn ook snellere e-bikes (speed pedelecs) die tot 45 km per uur kunnen. Als er ook nog een snelfietsroute is, ben je daarmee zo op je werk.

4 tips voor de elektrische fiets

  1. Let bij de aankoop van je elektrische fiets op hoe ver je met een accu kunt fietsen. De accu raakt sneller leeg bij tegenwind, hellingen en koud weer.
  2. Begin met fietsen in een lage versnelling en schakel pas als je op snelheid bent door naar een hogere versnelling. Dan rij je zuiniger en maak je meer kilometers op een volle accu.
  3. Laad de accu van de fiets liefst op bij kamertemperatuur en laad de accu steeds helemaal vol. Laden duurt meestal 2 tot 8 uur, afhankelijk van hoe leeg je accu is.
  4. Doe je je elektrische fiets weg en kun je hem niet tweedehands verkopen of inruilen? Lever de accu dan apart in zodat hij gerecycled kan worden.

Speed pedelec

Woon je wat verder van je werk, maar wil je de auto toch laten staan? Dan is de speed pedelec een goede optie, die kan wel 45 kilometer per uur. Je moet je dan wel aan andere regels houden. Veel speed pedelecers vinden de fiets een uitkomst en zeggen dat ze anders met de auto zouden zijn gegaan. Er zijn wel een paar extra regels die voor gewone fietsen en e-bikes niet gelden. Zo moet je verplicht een helm op en moet de speed pedelec een achteruitkijkspiegel hebben. De actuele regels lees je op de site van de Rijksoverheid.

Rijbewijs en WA-verzekering

Een speed pedelec is officieel een bromfiets. Je moet er dus minimaal 16 jaar voor zijn en een bromfietsrijbewijs (AM) hebben. Handig om te weten: met een auto- of motorrijbewijs (rijbewijs B of A) mag je ook op een brommer rijden. Dat zie je aan de letters AM op je rijbewijs. De speedpedelec heeft een gele kentekenplaat. Het kenteken moet je op jouw naam laten zetten, dat kost ongeveer 100 euro. En je moet een WA-verzekering hebben voor je met de fiets de weg op gaat.

Verkeersregels: op het fietspad of niet?

Een speed pedelec mag alleen op fietspaden waar ook brommers mogen rijden. Is het fietspad verboden voor bromfietsen? Dan mag je er ook niet met je speedpedelec op. Verder gelden de volgende maximum snelheden:

  • Op de weg mag je maximaal 45 km/uur.
  • Op het bromfietspad buiten de bebouwde kom mag je 40 km/uur.
  • Op het bromfietspad binnen de bebouwde kom maximaal 30 km/uur.

Bekijk alle verkeersregels voor de speed pedelec op de website van de rijksoverheid.