Home Aardgasvrij Warmtepomp en laag temperatuurverwarming

Warmtepomp en lage temperatuurverwarming

Een geïsoleerde woning houdt warmte en kou binnen of juist buiten. Wanneer een huis goed geïsoleerd is (dak, vloer, buitenmuren en dubbel glas), is een warmtepomp een goede oplossing. Er zijn verschillende soorten warmtepompen waar je uit kan kiezen. Dit hangt af van de manier van isolatie van de woning en de leeftijd van de cv-ketel. Voor het installeren van een warmtepomp kan je een vergoeding krijgen: subsidie. Zo hoef je minder te betalen voor de warmtepomp. Hierover lees je meer op de website van het RVO.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Op deze pagina leggen we je uit welke warmtepomp bij jouw woning past.

Vol-elektrische warmtepomp

Als het huis in of na 2000 is gebouwd en goed geïsoleerd is, kan je kijken naar een warmtepomp die helemaal elektrisch is. Onder goede isolatie verstaan we een goede isolatie op het dak, in de vloer en de spouwmuur en heeft het huis goede glasisolatie: HR++ noemen we dat. Als het huis niet goed is geïsoleerd, kan de elektrische warmtepomp het huis niet warm genoeg krijgen: er gaat dan nog te veel warmte naar buiten via kieren en naden.

De elektrische warmtepomp is geschikt om het huis en het water uit de kranen te verwarmen. Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. En verwarmt het water naar de temperatuur die je nodig hebt. Heb je vloer- of wandverwarming? Of radiatoren die geschikt zijn voor een lage watertemperatuur? Dan is een elektrische warmtepomp geschikt voor het huis. 

Wanneer je nog meer wil lezen over een elektrische warmtepomp, kijk dan verder op de pagina van Milieu Centraal.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp kan net als een gewone warmtepomp elektriciteit uit de lucht maken, maar werkt ook samen met de cv-ketel. Deze warmtepomp maakt alleen het huis warm. Voor warm water voor de badkamer en de keuken gebruik je de cv-ketel die je al hebt. Doordat je het huis niet meer verwarmt met je cv-ketel, gebruik je ongeveer 60% minder aardgas. Wanneer het buiten erg koud is, kan de cv-ketel helpen bij het verwarmen van de woning. Je hoeft het dus nooit koud te hebben in huis.

Een hybride warmtepomp kan je aansluiten op de cv-ketel die je al hebt. Het is daardoor een gemakkelijke stap richting aardgasvrij wonen. Wil je meer informatie over een hybride warmtepomp? Klik dan hier.

Is mijn huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Is het huis gebouwd voor 2000 en heb je overal wel een beetje isolatie, dan is een hybride warmtepomp een goede mogelijkheid. Het is wel belangrijk dat het dak, de vloer en spouwmuur geïsoleerd is en dat het huis dubbel glas heeft. Als het huis op sommige plekken nog niet is geïsoleerd, is het slimmer om eerst beter te isoleren voordat je overstapt naar een hybride warmtepomp.

Ventilatiewarmtepomp

Wanneer het huis gebouwd is na 1974 en een mechanisch systeem heeft om te woning te luchten, dan kan een ventilatiewarmtepomp een goede oplossing zijn. Dit is een kleine warmtepomp die de warmte uit de ventilatielucht gebruikt om het huis warm te maken. Maar het is niet genoeg om het hele huis warm te maken. Daarom werkt ook deze warmtepomp samen met de cv-ketel die je al hebt. Als je een mechanisch systeem hebt om het huis te luchten, heb je ook een ventilatiebox in huis. Deze is dan niet meer nodig; hier komt dan de ventilatiewarmtepomp voor in de plaats. 

Lage termperatuurverwarming

De cv-ketels die in de meeste huizen hangen, verwarmen het water voor de verwarming tot 70 of 80 graden. Wanneer het huis goed geïsoleerd is, is 35 tot 55 graden ook voldoende. Dit is de temperatuur die een warmtepomp levert. Wanneer je dus een warmtepomp koopt, moet je radiator of vloerverwarming hierbij passen.

Past de verwarming of vloerverwarming in het huis bij deze lagere temperatuur? Dat moet je eerst uitproberen. Dat kan door ‘s avonds de cv-ketel op 50 graden te zetten. ‘s Ochtends voel je of het huis genoeg is opgewarmd. Wanneer het huis koud aanvoelt, moet je het huis beter isoleren of bijvoorbeeld de verwarming (radiator) vervangen. De nieuwe radiatoren moeten dan groter zijn. Meestal zijn vloerverwarming en wandverwarming geschikt voor een lagere temperatuur water, doordat ze groter zijn.

Meer informatie over laag temperatuur verwarming vind je hier