Home Aardgasvrij Warmtenet

Warmtenet

Een warmtenet is een netwerk van leidingen waar warm water doorheen stroomt. Dit net loopt bijvoorbeeld door een wijk of buurt en verwarmt alle huizen die hierop aangesloten zijn. Wanneer een huis aangesloten is op het warmtenet, is er geen cv-ketel meer nodig. De warmte in de leidingen komt van een warmtebron in de buurt, zoals bijvoorbeeld een afvalverwerker of rivier.

Wat is een warmtenet?

Met een warmtenet is het mogelijk om huizen te verwarmen zonder cv-ketel. In de wijk of stad staat een gebouw met een grote cv-installatie. Vanaf deze installatie lopen buizen, onder de grond, met warm water richting woningen. Vaak moet het netwerk van buizen wel apart aangelegd worden. Dat is veel werk en dat wordt betaald door de gemeente. Huizen verwarmen met warmtenetten zorgen voor zo’n 50% tot 70% minder CO2-uitstoot dan met aardgas. 

Warmtenetten zijn vooral geschikt in wijken of steden waar veel huizen dicht op elkaar staan. Daarom noemen we het ook wel stadsverwarming. Wanneer je wordt aangesloten op het warmtenet, hoef je niks te veranderen aan de radiatoren of vloerverwarming. Vaak krijg je een kleine installatie in huis huis die de cv-ketel vervangt. 

Komt er een warmtenet in Haaksbergen?

In Haaksbergen Oost lijkt het erop dat de gebouwen geschikt zijn voor een warmtenet. Dat is onderzocht door experts. Om de leidingen met water goed op temperatuur te krijgen, moet er wel een warmtebron in de buurt zijn. Grote productiebedrijven hebben vaak veel warmte over. Dat gaat nu via pijpen de lucht in. Deze warmte kan ook gebruikt worden om de leidingen met water warm te maken en naar huizen te laten stromen. We noemen dit restwarmte. Het is nog niet duidelijk of in Haaksbergen Oost geschikte warmtebronnen zijn. Vanaf 2025 gaat de gemeente Haaksbergen dit onderzoeken. In de Warmtevisie staat beschreven welke wijken mogelijk een warmtenet krijgen en wanneer naar een geschikte bron wordt gezocht. De warmtevisie kan je hieronder downloaden.