Home Aardgasvrij Duurzaam gas

Duurzaam gas

Biogas, groen gas en waterstof zijn duurzame alternatieven voor aardgas. Het bestaande aardgasnetwerk in onze gemeente is geschikt voor groengas en waterstof. Deze lichten we toe op deze pagina.

Biogas

Groen gas is een duurzame oplossing voor aardgas. Groen gas moet worden opgewekt: dat gebeurt door mest en groente-, fruit- en tuinafval te laten gisten (schimmelen). Hierdoor ontstaat groen gas. Dit is heel duurzaam, omdat het gemaakt wordt uit afval van landbouw, industrie en huishoudens. Groen gas kan zonder problemen gebruikt worden in het aardgasnetwerk wat nu in de grond ligt.

Waterstof

Waterstof is gemakkelijk te maken door water om te zetten in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. Als hier elektriciteit voor wordt gebruikt wat gemaakt is door wind- of zonne energie, dan noemen we het duurzame of groene waterstof. In de toekomst zal waterstof vooral gebruikt worden voor grote productiebedrijven en als brandstof voor voertuigen. 

Waterstof zal niet voor 2030 gebruikt worden om huizen te verwarmen. Om duurzame waterstof te produceren is veel energie uit zonnepanelen en windmolens nodig. Op dit moment wekken we daar nog niet genoeg energie mee op. Als we ooit onze huizen gaan verwarmen met waterstof, dan kan dit met kleine aanpassingen aan het huidige aardgasnetwerk.