Waterstof

Er wordt veel gezegd en geschreven over waterstof: is dit het gedroomde alternatief voor aardgas? Zo eenvoudig is het helaas niet. We vertellen u hier graag meer over.

Wat is waterstof?

Waterstof is een licht ontvlambaar gas, dat heel nuttig kan zijn als het slim gebruikt wordt. Het is eenvoudig te maken door water om te zetten in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. Het is dan ook geen energiebron, maar een energiedrager. Waterstof werkt net even anders dan aardgas. Maar de kans is groot dat we het met een beperkt aantal aanpassingen direct in kunnen zetten voor het verwarmen van onze woningen. Op dit moment wordt waterstof vooral gebruikt voor de productie van hoge temperatuur warmte voor de industrie. Het wordt ook steeds vaker gebruikt als brandstof voor auto’s en vrachtwagens.

Groene, blauwe en grijze waterstof

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen groene, blauwe en grijze waterstof. Grijze waterstof wordt geproduceerd met aardgas. Daarbij komt CO2 vrij. Wanneer deze CO2 wordt afgevangen en opgeslagen spreken we van blauwe waterstof. Groene waterstof wordt geproduceerd met elektriciteit die is opgewekt uit duurzame bronnen zoals zon en wind. De komende tien jaar is vooral grijze en mogelijk blauwe waterstof beschikbaar. Het is de bedoeling dat in de toekomst steeds meer groene waterstof wordt geproduceerd.

Woonwijk Haaksbergen

Waterstof in huis?

Het is niet waarschijnlijk dat dit snel gaat gebeuren. Om groene waterstof te produceren is een groot overschot aan duurzame energie nodig (energie opgewekt uit zon en wind). Dat hebben we voorlopig niet. In de toekomst zou waterstof een deel van de rol van aardgas over kunnen nemen. Het kan dan ingezet worden voor HR-ketels of hybride warmtepompen. Andere aanpassen in huis zijn dan wel nodig, zoals het vervangen van branders en verwarmingstoestellen. Voor 2030 zal het niet waarschijnlijk zijn dat we met groene waterstof onze woningen verwarmen.

Voordelen groene waterstof

  • Met waterstof is het mogelijk warmte op hoge temperatuur te maken
  • Het is duurzaam
  • Met waterstof kan energie opgeslagen worden
  • De bestaande gasinfrastructuur kan met enkele aanpassingen gebruikt worden voor het vervoer van waterstof

Nadelen groene waterstof

  • Om het duurzaam te produceren, is een overschot groene stroom nodig
  • Dat hebben we voorlopig niet
  • Waterstof is goed te gebruiken in de zware procesindustrie of als brandstof voor auto’s en zware mobiliteit, zoals vrachtverkeer
  • De technologie om stroom om te zetten naar waterstof is nog niet efficiënt
Facebook Instagram Twitter Linkedin
Logo Ster in Samen Duurzaam