Proceswarmte

Duurzame verwarming betekent een verwarming zonder uitstoot van CO2. Voorbeelden hiervan zijn warmte gemaakt met behulp van duurzame stroom of biogas, de warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem of zelfs uit diepere aardlagen. Voor hoge temperatuurtoepassingen die in veel industriële processen toegepast worden, is het vinden van een duurzaam alternatief moeilijker dan voor gebouwverwarming (zie daarvoor de menukaart gebouwverwarming).
Bij toepassingen die een hoge temperatuur nodig hebben, wordt eerst gekeken of dat ook met minder warmte kan. Daarna kan worden gekeken naar mogelijkheden om elektriciteit te gebruiken voor het verwarmen. Als dat niet kan, dan moeten we kijken naar duurzame brandstoffen, zoals groen gas, biogas of biomassa.
De eenvoudigste oplossing is om in plaats van fossiel aardgas zogeheten groen gas in te kopen. Er is dan geen procesaanpassing nodig. Nadeel is dat groen gas schaars is en dus duur. Biogas wordt niet via het gasnetwerk geleverd, maar via een lokaal net of via tanktransport.
Het gebruik van biogas vergt aanpassingen en is afhankelijk van logistieke mogelijkheden, omdat het apart aangevoerd moet worden. Soms is het mogelijk een gasgestookt proces door een houtgestookt proces te vervangen (houtgestookte ketel) of gebruik te maken van duurzame olie als brandstof.
Advies nodig of informatie?
Neem contact op met Energiecoöperatie Haaksbergen. Zij kunnen u verder helpen.