Ledverlichting

Watermolen van Haaksbergen

Ledverlichting kunnen we in steeds meer situaties gebruiken.  De levensduur en de toepassingsmogelijkheden zijn de laatste jaren namelijk sterk verbeterd. Met ledverlichting kun je ook flink besparen op de energiekosten. Ledlampen worden niet zo heet als andere verlichting en gaan vaak veel langer mee.

Ledverlichting bespaart veel energie (75%) ten opzichte van  de ouderwetse gloeilamp en de halogeenspot. De nieuwste ledlampen zijn iets efficiënter (besparing 20 a 30 %) dan de moderne spaarlampen en tl-buizen. Ze gaan bovendien langer mee én bevatten geen kwik.

Een led kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij kapot gaat. Goede ledverlichting gaat 30.000 tot 50.000 branduren mee. Een spaarlamp of tl-verlichting haalt maximaal 18.000 branduren. De kwaliteit van de ledlamp is een aandachtspunt voor het behalen van deze levensduur. Het ontwerp van de ledlamp moet ervoor zorgen dat de warmte goed afgevoerd wordt.

Ook voor buitenverlichting biedt led voordelen. Je bespaart energie, je kunt het licht dimmen en zelfs de kleuren aanpassen. Voor enkele diersoorten (vooral vogels) is het gebruiken van groen licht minder storend.

Facebook Instagram Twitter Linkedin
Logo Ster in Samen Duurzaam