LED verlichting

LED verlichting kan in steeds meer situaties worden toegepast.  Zowel de levensduur als de toepassingsmogelijkheden zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Naast energie-(kosten)besparing zijn vooral de verminderde warmteafgifte en de levensduur belangrijke argumenten op LED toe te passen.

Technische informatie

LED verlichting bespaart veel energie (75%) ten opzichte van  de ouderwetse gloeilamp en de halogeenspot. De nieuwste ledlampen zijn  iets  efficiënter (besparing 20 a 30 %) dan de moderne spaarlampen en TL buizen maar bieden hier vooral voordelen vanwege hun langere levensduur en een bijkomende milieuvoordeel dat LED lampen geen kwik bevatten.

Een LED kan veel meer uren licht geven dan een spaarlamp voordat hij kapot gaat. Goede LED verlichting gaat 30.000-50.000 branduren mee terwijl een spaarlamp of TL verlichting maximaal 18.000 branduren haalt. De kwaliteit van de LED lamp is een aandachtspunt voor het behalen van deze levensduur. Het ontwerp van de LED lamp moet ervoor zorgen dat de warmte goed afgevoerd wordt.

Ook voor buitenverlichting biedt LED voordelen. Naast de energiebesparing is het dimmen of aanpassen van de kleur een extra mogelijkheid om milieuvoordelen te behalen. Voor  enkele diersoorten (met name vogels) is de toepassing van groen licht minder verstorend.

Op deze pagina:
  • Technische informatie
  • Download rekenmodel
  • Het verhaal van

Factsheet

Pas eerst beperking van verlichting toe door timers, daglicht- of aanwezigheidsschakelaars  toe te passen.

LED is bij vrijwel alle nieuwe verlichtingsopties de duurzaamste en meest rendabele keuze

De terugverdientijd voor LED verlichting ligt bij eenvoudige vervanging (armatuur blijft behouden) bij 4.000 branduren per jaar  rond de 5 jaar.

De terugverdientijd is veel korter bij: Meer branduren/ jaar (parkeergarages) / Moeilijk bereikbare plaatsen ( hal) / Gekoelde ruimtes ( vriesbox)

Checklist

Inventariseer aanwezigheid van gloeilampen, TL verlichting en spaarlampen

Maak een inschatting van de branduren

Wat is uw elektriciteitsprijs

Controleer uw onderhoudsplan en (vervangingsmoment)

Download het rekenmodel om je eigen besparing te berekenen