Isolatie

Wilt u een comfortabeler en gezonder huis? En minder energie verspillen? Onderzoek dan eens de mogelijkheden om de woning te isoleren! Naast meer comfort zorgt dit voor een lagere energierekening en een beter energielabel.

Gevelisolatie

Wist u dat via de muren 20% van de gestookte warmte verloren kan gaan? Zonde! Om dit te voorkomen, kunt u de gevels (laten) isoleren. In een huis met goed geïsoleerde gevels blijft de temperatuur constant, aangenaam en gezond. De terugverdientijd van gevelisolatie is relatief kort. Er zijn drie manieren waarop u uw gevel kunt isoleren:

 • Spouwmuurisolatie: tussen de muren
  Huizen die zijn gebouwd na 1920 hebben een spouwmuur. Die bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte van zeven tot negen centimeter. Is de open ruimte niet gevuld met isolatiemateriaal, dan kan warmte via deze muur het huis verlaten. Daarnaast kan de open ruimte onfris gaan ruiken. Via kleine, geboorde gaatjes in de muren kunt u vrij eenvoudig isolatiemateriaal tussen de muren spuiten. Dit is een relatief eenvoudige handeling, waarmee u al snel €200,- per jaar kunt besparen.
 • Buitengevelisolatie: aan de buitenkant van het huis
  Kiest u voor buitengevelisolatie, dan plaatst u een compleet nieuwe gevel tegen de bestaande gevel. Deze ingreep kost meer dan de ingrepen die nodig zijn bij andere vormen van muurisolatie. Logisch is dat wel: u maakt eigenlijk een compleet nieuw, duurzaam huis van uw bestaande huis.
 • Binnengevelisolatie: aan de binnenkant van uw huis
  Heeft uw woning geen spouwmuren? Of mag u niets veranderen aan de buitenkant van uw woning? Dan kunt u aan de binnenkant een extra wand (laten) plaatsen. Dit werkt nagenoeg hetzelfde als buitengevelisolatie.

Dakisolatie

Warme lucht stijgt, en dus ontsnapt de warmte waarvoor u betaalt het snelst via het dak. Bedekt uw dak met goed isolatiemateriaal, dan bespaart u flink op de stookkosten. Een goed geïsoleerd dak verbetert uw huis, draagt bij aan een beter milieu én houd gezond. Isolatie gaat namelijk tocht, vocht, schimmel en houtrot tegen. Maar het grootste voordeel voelt u in uw portemonnee: met dakisolatie kunt u honderden euro’s besparen; gemiddeld €650,- per jaar als u een verwarmde zolder hebt. Bij een onverwarmde zolder bespaart u ongeveer €400,-. Het rendement van investeren in dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een spaarrekening. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van uw huis. En het mooie is: zowel schuine als platte daken lenen zich voor isolatie!

 

Vloerisolatie

De vloer is misschien niet de eerste plek waar u aan denkt wanneer u aan de slag gaat met isolatie. Maar zeker in huizen die gebouwd zijn vóór 1983, lekt nog veel warmte weg via de kruipruimte. Bovendien kan er via de bodem vocht uw huis binnen komen. Goede isolatie is de oplossing.

Woont u in een huis waar nog geen isolatie op of onder de vloer is aangebracht? Dan heeft dat veel nadelen. Door de bodem kan er namelijk kou en vocht naar binnen komen. Dat is uiteraard niet zo goed voor de levensduur van de vloerbedekking in uw huis, maar ook niet voor de gezondheid van uzelf en uw gezin. Een goed geïsoleerde ondergrond zorgt ervoor dat uw huis veel warmer en droger aanvoelt. Het temperatuurverschil in een kamer op de begane grond kan oplopen tot wel 5 graden. Met vloerisolatie bespaart u dus ook flink op uw stookkosten: gemiddeld €210,- per jaar. Én u stoot 600 kilo minder CO2 uit.

(Drie)Dubbelglas

Ramen hebben een grote invloed op hoeveel warmte er uit een woning weglekt. Daarom is het verstandig om niet alleen na te denken over de isolatie van de gevel, maar ook over de isolatiewaarde van de ruiten. Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden:

 • Dubbel glas
  Vroeger bestonden de ramen in huizen uit een enkele laag glas. Enkel glas isoleert helemaal niet – u stookt als het ware voor de buitenlucht. Vanaf de jaren ’80 is het daarom gebruikelijk om een dubbele laag glas te gebruiken. Tussen dubbel glas zit een laagje lucht, wat ervoor zorgt dat er minder warmte kan ontsnappen. Vrijwel alle huizen in Nederland hebben inmiddels dubbel glas, maar naar de huidige maatstaven isoleert ook dit maar matig. Heeft u enkel of wat ouder dubbel glas? Dan loont het zeker om dit te vervangen voor hoogrendementsglas.
 • HR++-glas
  De populairste soort isolatieglas is HR++-glas, ook wel hoogrendementsglas genoemd. Dit glas biedt meer isolatie dan gewoon dubbel glas omdat er in plaats van lucht een speciaal soort edelgas (argon of krypton) tussen de glasplaten zit. Ook heeft dit glas een extra metaalreflecterende coating, die de buitentemperatuur scheidt van de binnentemperatuur. Bij HR++-glas reflecteert deze coating 90 procent van de warmtestraling terug naar binnen.
 • HR+++-glas
  Maar het kan nóg beter. HR+++-glas is geen dubbel glas, maar driedubbel glas, met daartussen een edelgas en een coating. Het gevolg is een nog beter isolerende ruit, waarmee er nagenoeg geen warmte meer door de ramen uw huis uit lekt.
Facebook Instagram Twitter Linkedin
Logo Ster in Samen Duurzaam