Hergebruik

Repaircafe Haaksbergen

Als het gaat om duurzaamheid, dan hebben we het niet alleen over energie besparen of over het duurzaam opwekken van ervan. Het gaat er zeker ook om netjes om te gaan met onze aarde. Dat we zuinig zijn op de spullen die we gebruiken en grondstoffen die we verbruiken. Het begrip circulariteit speelt daarbij een belangrijke rol. Een ingewikkeld begrip, maar feitelijk gaat het om het hergebruiken van grondstoffen en spullen. De producten van nu zijn de grondstoffen voor later. Na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw gebruikt. Zo begint de cirkel opnieuw en vandaar het begrip circulariteit. Wij spreken liever van hergebruik.

Afval

Ook bij afval speelt hergebruik een grote rol. Want puur afval bestaat eigenlijk niet. Bijna alles kan wel weer ergens anders voor gebruikt worden. Door ons afval goed te scheiden, kan veel weer als basis gebruikt worden voor nieuwe producten. Dat betekent dat we steeds minder restafval moeten gaan produceren. Uiteindelijk streven we naar maximaal 50 kilogram restafval per inwoner per jaar in 2030. Dat sluit overigens aan bij de landelijke doelstelling voor de inzameling van huishoudelijk afval, die ook is onderschreven door de andere Twentse gemeenten. 

BermBrigade

Hoe houden we Haaksbergen schoon? Met de BermBrigade! Een groep fantastische vrijwilligers werken er samen aan om zwerfafval op te ruimen zodat onze leefomgeving een stukje mooier en schoner wordt. Wilt u ook meedoen? U vindt alle informatie over de BermBrigade hier.

Repareren

Hergebruik van producten en materialen begint al dicht bij huis. Denk aan een composthoop of compostvat in uw achtertuin, maar ook aan het herstellen van kapotte kleding. Steeds meer mensen doen het weer ouderwets zelf, met naald en draad. Of ze brengen een kinderbroek met gaten op de knie naar een naaiatelier. Ook dat is duurzaam. In Haaksbergen bieden de enthousiaste vrijwilligers van ’t Gilde met hun Repair Café een mooie service aan inwoners die hun kapotte kleding, speelgoed of fiets gerepareerd willen hebben. Kijk op www.gildehaaksbergen.nl voor meer informatie.

Consuminderen

Een hele simpele en effectieve manier om minder afhankelijk te zijn van geld noemen we consuminderen. Het is een term-met-een-knipoog voor het principe dat je minder gaat consumeren. Daardoor hoef je ook minder te kopen (ontspullen noemen ze dat) en ga je vanzelf meer zelf doen, zoals zelf dingen maken, ruilen met anderen of repareren. Op https://geldloos.nl/consuminderen kunt u hierover nog veel meer lezen.

Voeding

Ook onze voedselketen kan een stuk duurzamer. Denk aan hogere opbrengsten per hectare (dus minder landbouwgrond nodig) of juist aan meer ecologische landbouw. Of aan een eerlijke prijs voor onze boeren en het beter verdelen van beschikbaar voedsel over de wereld. Minder vlees en zuivel produceren en kijken naar goede alternatieven kunnen ook bijdragen aan het minder belasten van het milieu. Om van minder verpakkingsmateriaal en het verspillen van voedingsmiddelen nog maar te zwijgen. Onze voedselketen draagt in elk geval flink bij aan de klimaatverandering. En er komen alleen maar meer mensen bij op onze planeet, dus er valt op dit vlak nog een hoop te winnen. Heeft u al eens nagedacht over een eigen moestuintje? Zo heeft u altijd verse groente bij de hand. Lekker en heel duurzaam!

Benieuwd wat u zelf kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan? Op https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/voedselverspilling-voorkomen-7-tips.aspx vindt u 7 handige tips.

Facebook Instagram Twitter Linkedin
Logo Ster in Samen Duurzaam