Handig te weten
Je hoeft als inwoner niet alles zelf te bedenken; er zijn al veel handige stappenplannen, rekenvoorbeelden en overzichten. Ze kunnen je helpen om je huis klaar te maken voor de toekomst. Of om energie en geld te besparen. Kijk je mee? We hebben alle handige tips hieronder voor je op een rij gezet.
Energiebespaarmeter
Een energiemeter helpt je begrijpen hoeveel stroom bepaalde apparaten in en rond je huis verbruiken. Het apparaat, zo groot als een tijdschakelklok werkt via het stopcontact. In de energiemeter kun je de stekker van het apparaat steken. Zo weet je precies welke apparaten de meeste stroom verbruiken. Je kunt al een energiemeter kopen vanaf €10. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht van geteste energiemeters.
Rekenvoorbeeld energiebesparing
Als je je huis wilt verduurzamen, kun je ISDE subsidie aanvragen. Deze subsidie kun je gebruiken voor een (hybride) warmtepomp, zonneboiler een aansluiting op een warmtenet en voor 5 soorten isolatiemaatregelen. Om uit te rekenen hoeveel subsidie je kan krijgen, kun je de Rekentool ISDE voor woningeigenaren gebruiken.
Warmtescan
Met een warmtescan wordt er een soort ‘foto’ van je huis gemaakt, waarop te zien is op welke plekken warmte uit je huis lekt. Op de foto zijn zo rode (warmte), oranje, paarse en blauwe (koude) vlekken te zien. Zo weet je bijvoorbeeld of bij een kozijn of raam warmte weglekt en mogelijk vervangen moet worden. Wanneer je lekken dicht of je huis beter isoleert, gaat je gasverbruik omlaag. Hierdoor daalt ook de gasrekening. Voor het maken van een warmtescan moet de buitentemperatuur niet hoger dan 10 graden zijn. En binnen moet de verwarming dus aan staan. Wil je een warmtescan aanvragen voor je huis? Dat kan! Via onderstaande knop kan je de hulp van een energiecoach inschakelen.
Stappenplan aardgasvrij
Waar begin je met het aardgasvrij maken van je huis? Welke stappen kun je het beste zetten? Allereerst is het verstandig een afspraak te maken met een energiecoach. Hier kun je een afspraak met een energiecoach maken. Een handig stappenplan om je woning aardgasvrij te maken vind je op de website van Milieu Centraal. Hier lees je onder andere dat je moet beginnen met een goede isolatie van je woning, dan kijk je naar de kwaliteit van de frisse lucht in de woning. Ook kijk je of de radiatoren de woning goed warm kunnen krijgen met een lagere temperatuur. Aardgasvrij betekent natuurlijk ook dat je je gasfornuis vervangt voor een inductiekookplaat (koken op elektrisch) en dat je de cv-ketel vervangt.
Klimaatlabel
Huizen hebben energielabels, maar wist je dat er ook labels zijn voor je tuin? Dit noemen we een klimaatlabel. Dit label laat zien hoe duurzaam je tuin is. Je kunt een score berekenen of je tuin goed kan tegen regenwater, hitte en droogte en of er genoeg soorten kunnen leven. Hier komt dan een klimaatlabel uit. Via de website van GroenBlauwTwente kun je invullen hoe groen je tuin is en zie je welk klimaatlabel je tuin heeft. Op deze website zie je ook hoe je je tuin groener kan maken.
Klimaatatlas
Het klimaat verandert snel, waardoor we steeds vaker last hebben van heel erge weerssituaties zoals droogte, hitte, of juist in korte tijd veel regen. Maar hoe erg wordt dit eigenlijk in de toekomst? Dat is te zien in de Klimaatatlas. Door op de verschillende vlakken te klikken zie je wat gevolgen zijn voor je straat en je huis.