Gebouwverwarming

Watermolen van Haaksbergen

Duurzame verwarming is verwarming zonder uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Denk hierbij aan warmte gemaakt met duurzame stroom of biogas, van zonneboilers of uit de bodem (ook diepere aardlagen). Voor het verwarmen van gebouwen zijn er ook verschillende alternatieven.

In oudere gebouwen werken vaak verwarmingssystemen die een temperatuur nodig hebben tot wel 90 graden. In nieuwbouw is vaak maar maximaal 50 graden nodig. Dat komt door de sterk verbeterde isolatie, modernere convectoren (warmte-omzetters) en het gebruik van vloerverwarming.

Oudere verwarmingssystemen (hoge temperatuur) kun je wél duurzamer maken. Bijvoorbeeld door hybride systemen te gebruiken. Of door een gasketel te combineren met een warmtepomp of te kiezen voor een zonneboiler. De nieuwere lagetemperatuursystemen kunnen volledig elektrisch uitgevoerd worden.

Betere isolatie zorgt altijd voor een duurzamer resultaat. Dat geldt ook voor het toepassen van warmteterugwinning (warmtewisselaars) en het gebruik van bodemopslag van warmte (en koude).

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een warmtenet. Denk aan stadsverwarming die gebruikmaakt van duurzame warmtebronnen. Door samenwerking in een collectief kunnen lokale warmtenetten rendabel zijn.

Bereken hier uw energiebesparing

Facebook Instagram Twitter Linkedin
Logo Ster in Samen Duurzaam