Ondernemers besparen energie

Zon op bedrijfsdaken

De aankomende jaren komt energiebesparing in uw winkel of bedrijfspand meer en meer aan de orde. Welke stappen kunt u zetten naar minder energieverbruik en besparen in de portemonnee? In Haaksbergen kunnen zo’n 30% van de grote daken voorzien worden van zonnepanelen. Dit draagt bij aan de grootschalige opwek van duurzame energie voor onze gemeente. Helpt u mee om samen duurzaam te worden?

Energie besparen

Vijf keer zuiniger met energie: zo moeilijk is dat niet. En het mooie is: het hoeft niet meteen te leiden tot de aanschaf van allerlei dure installaties. Met deze 5 tips kan het energiegebruik – én de energierekening – al flink worden teruggebracht. Hup, aan de slag!

  • Verlichting: zuiniger, minder. Vervang uw oude tl-buizen al binnen een jaar terug als u ze vervangt door zuinige verlichting: ledverlichting levert een besparing op van 80%. En door een tijd- of schemerschakelaar voor uw buitenverlichting aan te brengen, voorkomt u onnodig gebruik. Tot slot: een bewegingsschakelaar voor magazijn of toilet voorkomt onnodig gebruik binnen. 

  • Verwarming: geen verspilling. Een open deur is een warm welkom, maar niet voor uw energieverbruik. Een luchtgordijn kan dat deels voorkomen. Zuiniger omgaan met energie kan ook door een uur voor sluiting de verwarming laag te zetten en radiatoren vrij te houden. In koele ruimtes kunt u de cv-leidingen isoleren.

  • Koeling: optimaal gebruiken. Net als bij verwarming gaat het bij koeling om het voorkomen van verspilling van energie. Dek bijvoorbeeld koel- en vriesmeubelen af in winkels en in de horeca. Houd roosters schoon, verwijder ijs en houd de meubelen goed gevuld. Koudeleidingen kunt u isoleren.

  • Ventilatie: ramen dicht. Houd ramen zoveel mogelijk gesloten als u een ventilatiesysteem goed wilt laten werken. Dus in de zomer kunt u het beste ’s nachts ventileren, want dan is de lucht koeler. En gebruik ledlampen, want die geven minder warmte af.
  • Apparatuur: uitschakelen. Vooral in kantoren zijn veel apparaten te vinden die ongemerkt energie slurpen. Een kopieermachine verbruikt stand-by bijvoorbeeld ook stroom. Schakel dit soort apparaten buiten kantoortijd of in pauzes dus uit of zet ze in de automatische slaapstand.

Enthousiast? Ga nog een stapje verder!

  • Isoleer juwwoning
  • Plaats zonnepanelen op uw dak
  • Kook op inductie
  • Verwarm uw woning met vloerverwarming
  • Plaats een warmte-terugwin-unit in de douche
Facebook Instagram Twitter Linkedin
Logo Ster in Samen Duurzaam